Svijet

Samit u Egiptu teško će postići jedinstvo u vezi sukoba u Gazi

Na brzinu sazvani mirovni samit u Kairu okupit će lidere nekoliko arapskih i europskih zemalja, uz brojne ministre vanjskih poslova

Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 12, 2023. Palestine Israel Conflict 2023, Gaza - 12 Oct 2023,Image: 813208142, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Egipat u subotu organizira samit o krizi u Gazi uslijed straha od širenja sukoba na Bliskom istoku, ali nedolazak visokih predstavnika SAD-a, glavnog izraelskog saveznika, i još nekih čelnika umanjuje očekivanja što se na njemu može postići.

Na brzinu sazvani mirovni samit u Kairu okupit će lidere nekoliko arapskih i europskih zemalja, uz brojne ministre vanjskih poslova.

Održava se u vrijeme priprema Izraela za kopneni napad na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada u kojem je ubijeno 1400 ljudi. Više od 4100 Palestinaca poginulo je u izraelskoj protuofenzivi koja je izazvala strašnu humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi.

Reuters do 16 sati nije mogao saznati hoće li i tko predstavljati SAD, Kinu i Rusiju.

Njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Rishi Sunak neće doći u Kairo, a zasad se službeno ne zna ni hoće li sudjelovati francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Visoki dužnosnik EU-a je rekao da se još razgovara o završnoj deklaraciji, ali još uvijek postoje razlike pa nije jasno hoće li biti usvojena.

Dodao je da u Kairo planiraju ići predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i šef europske diplomacije Josep Borrell, iako je upitno hoće li ondje stići na vrijeme s obzirom da su u petak obojica na samitu SAD-EU u Washingtonu.

Arapske zemlje su proteklih dana izražavale bijes zbog izraelskog bombardiranja i opsade Gaze, doma za 2,3 milijuna ljudi.

Istovremeno, Egipat želi dostaviti humanitarnu pomoć Gazi kroz granični prijelaz Rafah, jedini koji ne kontrolira Izrael, no pomoć se samo gomila s egipatske strane.

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je u srijedu rekao da će se Egipćani usprotiviti bilo kakvom prisilnom premještanju Palestinaca na Sinaj, jer bi to pretvorilo egipatski poluotok u bazu za napade na Izrael.

Egipatsko stajalište odražava strahovanje Arapa da bi Palestinci mogli ponovno masovno pobjeći ili biti istjerani iz svojih domova, kao u ratu nakon osnivanja Izraela 1948.

Jordanski kralj Abdullah i Sisi su u četvrtak optužili Izrael da bombardiranjem Gaze “provodi kolektivno kažnjavanje”.

Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, govore da žele izbrisati Hamas s lica Zemlje, ali očito je da nemaju plan kako poslije toga vladati palestinskom enklavom, rekla su osmorica regionalnih i zapadnih dužnosnika upućenih u sukob.

Neki savjetnici američkog predsjednika Joea Bidena su zabrinuti zbog toga što Izrael možda može zadati konačan udarac Hamasu, ali tek treba formulirati izlaznu strategiju, izjavio je izvor iz Washingtona.

Al-Sisi bi samit trebao otvoriti u subotu u 9 sati, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh