Svijet

Britanski premijer poziva Izrael da uključi vodu Palestincima u Gazi

Britanski premijer pozvao je Izrael da pusti vodu u Gazu ali nije pojasnio da li vjeruje li da je taktika zatvaranja opskrbe vodom u skladu s međunarodnim pravom, javlja Guardian.

“Nastavljamo da pozivamo Izrael kao demokratiju s kojom blisko sarađujemo da djeluje u okviru međunarodnog prava u svojim akcijama, mislim da oni poduzimaju korake da to urade”, izjavio je zvanični glasnogovornik premijera novinarima, kako izvještava PA Media.

“U razgovorima smo i želimo da se voda vrati u to područje. Želimo učiniti sve što je u našoj moći da ublažimo humanitarna pitanja koja se otvaraju u Gazi. Voda je važan dio toga”, izjavio je on.

Ranije je glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava rekao da je zabrinut da bi naredba o evakuaciji izraelske vojske u kombinaciji s potpunom opsadom Gaze mogla predstavljati zločin protiv čovječnosti “prisilno premještanje civila”.

Guardian također prenosi da je premijer Rishi Sunak navodno rekao svom kabinetu da je Hamas odgovoran za “ubistvo i otmicu britanskih državljana”.

Upitan da li se vjeruje da je neki od deset nestalih britanskih državljana možda kidnapovan, premijerov zvanični glasnogovornik je rekao da je “situacija dinamična”.

“Mislim da, nažalost, svi detalji ovog napada još uvijek postaju jasni”, rekao je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh