Svijet

Golema podzemna termosica grijat će grad u Švedskoj

Radnici u švedskom gradu Vasterasu će od velikih podzemnih prostorija napraviti svojevrsnu termosicu koja će grijati grad.

Golema podzemna termosica grijat će grad u Švedska - biznis.ba

Građevinska kompanija Malarenergi preuređuje bivše skladište nafte u spremnik za vruću vodu. Tri podzemne prostorije, iskopane 1970-ih, imaju volumen od 300.000 metara prostornih, a služile su kao skladište nafte do 1985.

“Pretvaramo ih u golemu termosicu za pohranu vruće vode. Ondje će se pohranjivati energiju, ponekad višak… za korištenje kada je bude nedostajalo”, rekao je Rickard Svensson, zadužen za taj projekt energetske grupe Malarenergi u Vasterasu, gradu koji se nalazi stotinu kilometara zapadno od Stockholma.

Podzemna skladišta nalaze se u blizini termoelektrane koja strujom i grijanjem opskrbljuje 130.000 stanovnika grada. Višak topline od elektrane cijevima će zagrijavati uskladištenu vodu koju će se koristiti kada bude potrebno. Zato su u jednoj prostoriji postavljene stotine čeličnih šipki koje će činiti zid koji će služiti kao svojevrsna utičnica, prenosi Hina.

“Riječ je o tome da možemo pohraniti energiju, koje ponekad imamo previše, i da je možemo koristiti kada je bude nedostajalo. Poput velike baterije kako bismo smanjili naš klimatski otisak”, rekao je. Time bi se trebalo osigurati 13 GWh struje, rekao je.

To nije nova metoda, ali kompanija smatra da je njihovo skladište najveće te vrste na svijetu. Godine 2021., finska kompanija Helen dovršila je sličan projekt na otoku Mustikkamai u blizini Helsinkija, kapaciteta 11.5 GWh. Vantaa Energy, druga finska kompanija, priprema izgradnju skladišta površine milion prostornih metara koja će osiguravati 90 GWh struje pomoću vruće vode, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh