Svijet

Američki kongresmen: Egipat je tri dana prije napada upozorio Izrael

Egipat je upozorio Izrael na potencijalno nasilje tri dana prije Hamasovog smrtonosnog napada, rekao je američki kongresmen Michael McCaul, predsjednik Odbora za vanjske poslove.

TOPSHOT - A picture shows rockets fired from the Gaza City (R) being intercepted by Israel's Iron Dome defence missile system (L) on October 10, 2023. Israel said it recaptured Gaza border areas from Hamas as the war's death toll passed 3,000 on October 10, the fourth day of gruelling fighting since the Islamists launched a surprise attack. (Photo by Eyad BABA / AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je rekao da su te informacije “apsolutno lažne”.

“Znamo da je Egipat upozorio Izraelce tri dana prije da bi se ovakav događaj mogao dogoditi”, rekao je McCaul novinarima nakon obavještajnog brifinga, prenosi novinska agencija AFP.

“Ne želim previše ulaziti u tajne podatke, ali upozorenje je dano”, dodao je republikanac.

Dužnosnik egipatske obavještajne službe rekao je novinskoj agenciji Associated Press ovog tjedna da je Kairo više puta upozorio Izraelce da se iz Gaze planira “nešto veliko”.

“Upozorili smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i bila bi velika. Ali podcijenili su takva upozorenja”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Prema Financial Timesu, citirajući dva neimenovana dužnosnika upoznata s tim pitanjem, nije bilo čvrstih obavještajnih podataka o konkretnom napadu.

U srijedu je Netanyahu svaku sugestiju da je Izrael primio posebno upozorenje prije smrtonosnog upada opisao kao “potpuno lažnu vijest”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh