Svijet

​Hiljade drevnih građevina skriveno ispod Amazonske prašume

​Amazonija je oduvijek važila za simbol netaknute prirode i divlje prašume.

blackend464/Pixabay

Prostirući se na površini od 6,7 miliona kilometara kvadratnih najveća prašuma na svijetu ispod svoje površine potencijalno skriva tragove ljudske civilizacije stare hiljadama godina.

Vinicijus Peripato sa brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira predvodio je tim naučnika u ispitivanju ogromnog prostranstva tokom kog su otkrili tragove građevina na 5.315 kvadratnih kilometara, piše “Science Alert”

Pomoću specijalnog svjetlosnog radara (LIDAR) tim naučnika uspio je da iz vazduha proviri ispod slojeva lišća, niskog rastinja i korijenja.

Ta tehnologija se dokazala kao veoma vrijedan alat u otkrivanju struktura u tropskim dijelovima svijeta, poput skrivenih naseobina Maja ili ogromnih kompleksa u jugoistoričnoj Aziji.

Naučnike nije iščudila činjenica da su otkrili tragove ljudske civilizacije, već površina i brojnost građevina.

U samo jednom skeniranju, tim je otkrio 24 prethodno neidentifikovane “smetnje” u zemljištu koje su aranžirane i ukazuju na arhitektonsko porijeklo, prenio je RTS.

“Otkrili smo utvrđeno selo u južnoj Amazoniji, odbrambene i ceremonijalne lokalitete na jugozapadu, megalitske strukture na sjeveru, riječna naselja u centralnom dijelu”, kažu naučnici.

Dodaju da su na jugu primijećeni tragovi grada sa trgovima u području za koje se vjeruje da su nekada naseljavale desetine hiljada ljudi.

“Čini se da je postojala mreža puteva sličnih onima u Grčkoj ili Rimu“, navode naučnici.

Računaju da se širom Amazonije ispod slojeva lišća, sedimenta i korijenja krije između 10.000 i 24.000 građevina, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh