Svijet

IZRAEL MORAO DA OBUSTAVI TAKTIKU “KUCANJA NA KROV”! Za ovakvo upozorenje na vazdušnu opasnost sigurno niste čuli! DIGLI SE BORCI ZA LJUDSKA PRAVA!

Cilj izraelske vojske sa ovom akcijom jeste human kako kažu stručnjaci, ali je sama tehnika kontroverzna i naišla je na brojne kritike branioca i ogranizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Izraelska vojska je morala da obustavi svoju taktiku “kucanje na krov” zbog kritike od strane boraca za ljudska prava, piše “CNN”. Ova taktika se bazira na upozorenju civilnom stanovništvu da se sprema vazdušni napad na to naselje, grad ili regiju.

To u praksi konkretno izgleda tako što helikopteri ispuštaju manje eksplozivne naprave u torbama, ali one u sebi nemaju eksplozivno punjenje. Ispuštaju se direktno na kuće i zgrade koje će biti meta napada jer se pripadnici Hamasa nalaze u okolini i namerno kriju među civilnim stanovništvom.

Cilj izraelske vojske sa ovom akcijom jeste human kako kažu stručnjaci, ali je sama tehnika kontroverzna i naišla je na brojne kritike branioca i ogranizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Kao glavni argument kritike se navodi da civili nemaju dovoljno vremena za evakuaciju, a čak i ako uspeju da napuste svoj dom, čeka ih susret sa pripadnicima Hamasa, a čak iako to izbegnu ili prežive, potrebno je da za kratak vremenski period pronađu sklonište.

Gaza je mala teritorija i gusto je naseljena. Mnogo civila, uključujući decu i žene, često stradaju tokom bombardovanja.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Ričard Heht je ovim povodom objasnio razliku između civilnih i vojnih meta tokom bombardovanja. Naveo je primer da se često u civilnim zgradama krije oružje, pa čak i da se kriju lideri Hamasa.

Reporteri “CNN-a” su u Gazi uspeli da razgovaraju sa nekoliko ljudi koji su rekli da nisu dobili nikakvo obaveštenje da će bombe padati na njihove kuće. Potom su novinari “CNN-a” upitali Hehta da li je Izrael obustavio vršenje ovog upozorenja na šta je on odgovorio da “ni Hamas nije upozorio izraelske bolnice da će ih bombardovati”.

“Kada su oni bacali granate na naše bolnice, nisu nam ‘pokucali na krov’. Ovo je rat, sve je drugačije”, rekao je Heht, prenosi Mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh