Svijet

Otkrivena taktika za spas taoca: Tajna koju Hamas skriva pod zemljom najveća je prepreka

Od 2014. Hamas kopa podzemne puteve kako bi zaobišli teritorij pod kontrolom

Vojni stručnjaci otkrili su da izraelska vojska vodi borbu s pronalaskom načina za sigurnu evakuaciju stotinjak civila koje je Hamas oteo u najkrvavijem sukobu u regiji posljednjeg desetljeća. Pod pritiskom su da vrate taoce što je prije moguće jer je teroristička skupina rekla da će pogubiti jednog zarobljenika svaki put kad Izrael bombardira civilnu kuću, prenosi Daily Mail.

Rat je izbio u subotu nakon što je Hamas napao glazbeni festival samo kilometar od izraelske granice s Gazom, a potresne snimke prikazivale su žene koje ulaze u vozila krvave, u modricama i s rukama vezanim na leđima.

– Odlučili smo stati na kraj ovome i izjavljujemo da će svaki napad na naše ljude bez prethodnog upozorenja biti vraćen tako da pogubimo jednog taoca, rekao je glasnogovornik brigade Abu Obaida.

Alexander Grinberg iz Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost smatra da će izraelski udari prije svega ciljati na zapovjedne centre i trupe Hamasa, dok će se istovremeno vojska pripremiti za ulazak u Gazu.

– Takve urbane borbe prisilit će borce na borbu prsa u prsa, smanjiti vidljivost, povećati rizik od zamki, zamagliti granice između civila i vojnika, ali i učiniti oklopna vozila gotovo beskorisnim, rekao je Grinberg.

Bivši časnik britanske vojske Andrew Galer rekao je da će borba u Pojasu Gaze biti teška jer su gradske borbe bojno polje od 360 stupnjeva jer prijetnje mogu biti posvuda oko vas.

– Obilaženje kuća kako bi se osigurale potencijalno minirane zgrade znači dovođenje stručnjaka za deaktiviranje bombi s glomaznom opremom kao što su ljestve, užad i eksploziv. Korištenje topništva može pogoršati situaciju jer može ubiti neke branitelje, ali ih i zakloniti, tvrdi Galer.

Granica Gaze s Egiptom u dužini od 15 kilometara nekoć je bila pretrpana stotinama tunela korištenih za krijumčarenje boraca, oružja i krijumčarene robe, iako su brojni tuneli sad uništeni. Od 2014. Hamas kopa podzemne puteve kako bi zaobišli teritorij pod kontrolom, neki su duboki čak 40 metara tako da mogu mijenjati položaje i udaljavati se od napadnutog teritorija.

Izraelska vojska i obavještajne službe sigurno znaju za dio mreže jer su se žestoko bombardirali 2021. godine, no tajni dijelovi ostaju tajni i otežat će kopnene operacije izraelske vojske.

– Hamas poznaje svoje tunele od kojih su neki vjerojatno i minirani. Borba na takvom terenu zahtijevala bi opsežne obavještajne podatke koje Izraelci možda nemaju. Podzemne borbe pružile bi veliku taktičku prednost braniteljima Hamasa, rekao je Colin Clarke.

S druge strane, Hamasova prednost poznavanja tunela može se pokazati kao zamka. Kad se pronađu tuneli, mogu se zatvoriti ljudi unutra, objašnjava stručnjak.

Istraživači smatraju da bi se mogao dogoditi i sukob između političara i vojske ako ne postave živote taoca kao prioritet.

– Uza svu tugu i bol, pitanje taoca ne može biti prioritet. Ono će doći na red tek kad Hamas bude poražen ili oslabljen, ni sekunde prije, smatra istraživač rata Kobi Michael.

Iako je Izrael pod golemim pritiskom da vrati taoce, deseci zemalja uključujući SAD, UK i veći dio EU poduprli su židovsku državu. S druge strane, nekoliko nacija uključujući Iran i Alžir, poduprlo je Hamas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh