Svijet

Izrael operacije u Gazi naziva “košenje travnjaka”: EVO ŠTA TO ZNAČI

Mark Stone, američki dopisnik, za SkyNews je analizirao sukob na Bliskom Istoku. On navodi da i zraelska vojska ima grubu frazu za ono što rade u Gazi – oni to zovu “košenje travnjaka”.

Izrael - novi

Kako Stone pojašnjava za SkyNews, to znači da uništavaju Hamasova zapovjedna i kontrolna mjesta i skladišta oružja, a u takvim operacijama stradaju i civili.

Izraelci potom obustave svoje operacije. Uspjeli su dovoljno obuzdati Hamas. No, Stone vjeruje da Izrael ovaj put neće samo “kositi travu”.

Bit će krvavo i zastrašujuće za stanovnike Gaze. Izraelska taktika testirat će “nepokolebljivu” podršku njegovih saveznika. Izraelska najava da će prekinuti opskrbu Gaze strujom, vodom i hranom još nije izazvala osudu izraelskih saveznika.

Dva milijuna ljudi živi u Gazi, a među njima su brojna djeca. Članak 55. Ženevske konvencije kaže: “Sila zaštitnica će u bilo koje vrijeme imati slobodu provjeriti stanje hrane i medicinskih zaliha na okupiranim područjima, osim ako su privremena ograničenja potrebna zbog imperativnih vojnih zahtjeva.” prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh