Svijet

Britanski ministar odbrane i Zelenski: Kako ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu

Britanski ministar odbrane Grant Shapps razgovarao je o tome kako ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu tokom razgovora u Kijevu sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopćio je u četvrtak kabinet predsjednika, prenosi Reuters.

Grant Shapps i Volodimir Zelenski - screenshot

Posjeta glavnom gradu Ukrajine bila je Shappsova prva posjeta Kijevu otkako je prošlog mjeseca postao ministar odbrane. Britanija je bila čvrst saveznik Ukrajine tokom cijele invazije koju je pokrenula Rusija u februaru 2022.

– U ime cijele nacije, zahvaljujem vam na svemu što činite za nas. Zahvalni smo na vašoj pomoći – vojnoj, finansijskoj, humanitarnoj. Veoma cijenimo što se možemo osloniti na vas – navodi se u saopćenju iz ureda Zelenskog.

Zelenski je istakao saradnju u sektoru odbrane između Kijeva i Londona, što je, kako je rekao, omogućilo Ukrajini da značajno proširi svoje sposobnosti na bojnom polju dalekometnim oružjem.

Britanija je ove godine isporučila krstareće rakete Storm Shadow koje su Ukrajini omogućile da izvrši udare dugog dometa na ciljeve na teritoriji koju je okupirala Rusija.

U saopćenju se navodi da su Shapps i Zelensk razgovarali o jačanju protuzračne odbrane u Ukrajini zbog straha da će Rusija koristiti rakete dugog dometa i dronove za gađanje kritične energetske infrastrukture tokom zime.

Posjeta nije bila unaprijed najavljena, što je uobičajena ratna sigurnosna mjera predostrožnosti, a nije jasno kada se tačno Shapps sastao sa Zelenskim. Shapps je posjetio Ukrajinu i prije tokom rata, ali u svom prethodnom svojstvu ministra energetike, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh