Svijet

Klimatski aktivisti bojom isprskali Brandenburška vrata u Berlinu: Uhapšeno više osoba

Pripadnici ekološkog pokreta “Posljednja generacija” su u nedjelju, 17. septembra Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narandžastom bojom.

“Štrajk ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti”, stoji u saopštenju pokreta “Posljednja generacija”.

Prema saopštenju policije u toku je akcija tokom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhapšeno više osoba.

Demonstranti su za prskanje narandžaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Pripadnici “Posljednje generacije” su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici septembra pojačanim blokiranjem saobraćajnica.

Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima demonstranata a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

“Posljednja generacija” zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045.

Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tokom najavljenih akcija blokiranja saobraćaja.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije “Posljednje generacija” a samo četiri posto ih podržava, prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh