Svijet

Slom njemačkog tržišta nekretnina, firme proglašavaju stečaj

Problemi u kojoj se našla firma Euroboden dobro oslikava neprilike u kojoj se našao sektor nekretnina u Njemačkoj.

Riječ je o preduzeću srednje veličine s neto dobiti od 25 miliona eura godišnje i 55 zaposlenih koje je nedavno proglasilo stečaj.

Godinama su niske kamatne stope poticale globalni bum, potaknuvši interes za imovinu u Njemačkoj, koja se smatrala sigurnom i stabilnom poput same njemačke države.

Oštar porast cijena, skok troškova energije i izgradnje zaustavili su uzlet. To je dovelo niz developera u stečaj, zamrznulo poslove i gurnulo cijene naniže, što je nagnalo industriju da se za pomoć obrati kancelaru Olafu Scholzu.

‘Idemo prema zidu vrtoglavom brzinom. Prvi developeri su pali i slijedit će ih još više’, rekao je Tillmann Peeters, stečajni advokat u firmi FalkenSteg za Reuters.

Sudbina developera, uključujući Euroboden, promijenila se 2022. kada je Europska centralna banka počela povećavati stope, otežavajući zaduživanje i pronalaženje kupaca za projekte.

Njemačka je najveće evropsko ekonomsko i najveće tržište ulaganja u nekretnine na starom kontinentu. Sektor čini otprilike jednu petinu njemačke ekonomije i osigurava jedno od deset radnih mjesta. Novogradnja u prvoj polovici godine gotovo je prepolovljena u odnosu na prethodne dvije godine.

Godine 2010., u ranim danima višegodišnjeg procvata, vlasnik Euroboden Stefan Hoeglmaiera je od vlade kupio oronuli nadzemni bunker u otmjenoj četvrti Münchena kako bi ga pretvorio u luksuzne stanove.

Tokom decenije koja je uslijedila, Euroboden je završio projekte s renomiranim arhitektima, ostvario desetke miliona eura dobiti, prikupio milione od investitora i proširio se na Berlin i dalje.

Procvat tržišta nekretnina došao je do naglog kraja prošle godine kada je uzlet kamatnih stopa zatekla mnoge u sektoru nespremne. Euroboden je u oktobru izdao upozorenje o profitu. Krajem prošle godine Hoeglmaier je stavio svoj penthouse na tržište, a Euroboden je zatvorio ured u Frankfurtu.

Krajem jula, Euroboden je sazvao sastanak kako bi od ulagača zatražio restrukturiranje 92 miliona eura neotplaćenih obveznica, ali nakon što su odustali od novih uslova, firma je nekoliko dana kasnije otkazala sastanak i podnijela zahtjev za stečaj.

‘Bilo je relativno jasno da vlasnici obveznica neće prihvatiti prijedlog’, rekao je Daniel Bauer, šef udruge kapitalnih investitora SdK koja zastupa gotovo 800 Euroboden investitora s 11 miliona eura u obveznicama.

Stručnjaci strahuju da bi se pad u Njemačkoj mogao pokazati dubljim od sloma 1990-ih kad je nakon pada Berlinskog zida došlo do pomame za nekretninama u istočnoj Njemačkoj.

‘Porast troškova izgradnje, prelazak s uredskog rada na rad od kuće i rastuće kamatne stope znače da će mnogi developeri pasti na koljena’, rekao je Christoph Niering, koji predsjeda krovnim tijelom za stečajne upravitelje, VID,pišu Vijesti

‘Većina ljudi nije vidjela da dolazi kriza. Sada je iznenađujuće koliko se brzo odvija.’

Godine 2020., dok se tržište nekretnina zahuktavalo, Bundesbank je upozorila banke u zemlji, za koje su nekretnine činile oko 70 posto svih domaćih kredita, na rizike. U augustu je ponovno upozorio da su cijene nekretnina i dalje prenapuhane, unatoč padu, izražavajući međutim nadu da niska nezaposlenost znači da većina može nastaviti s otplatom kredita, piše Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh