Svijet

Obilne kiše i poplave stvaraju pustoš u Kini

Kineski meteorolozi upozorili su u ponedjeljak nekoliko kineskih provincija da očekuju odrone tla i iznenadne poplave tokom sljedeća dva dana, dok obilna kiša pada već sedmicama.

Profimedia

Više od tri hiljade ljudi evakuirano je u sjeverozapadnoj pokrajini Hunan tokom vikenda jer je obilna kiša padala u okruzima Sangzhi, Shimen i Yongshun te u gradu Zhangjiajieu, javljaju državni mediji.

Sangzhi je zabilježio najobilniju kišu ove godine, s maksimalnom količinom oborine koja je dosegnula 256 mm u noći sa subote na nedjelju, prema državnoj kineskoj središnjoj televiziji. Bile su to najsnažnije oborine u Sangzhiju od 1998. godine, javlja CCTV.

Kina je zahvaćena sedmičnim kišama i poplavama. Krajem jula oluje izazvane tajfunom Dokusri uzrokovale su rekordne kiše koje su pogodile Kinu u proteklih deset godina, a Peking je doživio najveću kišu u 140 godina.

Kineska vlada pozvala je na dodatne mjere opreza protiv poplava dok se tajfun Saola sada probija preko Južnog kineskog mora, a prognoze očekuju da će već ovog petka doći do u pokrajine Guangdong.

Kineski državni stožer za kontrolu poplava i pomoć u slučaju suše i Ministarstvo upravljanja izvanrednim situacijama organizirali su videokonferenciju prošle subote, upozoravajući da obilne padaline u mnogim dijelovima zemlje mogu uzrokovati geološke katastrofe, uključujući planinske bujice i poplave u nekim malim i srednjim rijekama, izvijestio je državni medij People’s Daily.

Također postoji neizvjesnost oko smjera tajfuna Saola, rekla je kineska meteorološka uprava, on će donijeti obilne padavine u obalnim područjima uključujući provincije Fujian i Zhejiang od srijede do petka.

Fujian je poduzeo mjere opreza zbog tajfuna, naredivši ribarskim brodovima u određenim vodama da se vrate u luke u blizini, a svom osoblju na brodu da se evakuiraju na obalu do srijede u podne, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh