Svijet

Grčke vlasti uhapsile dvojicu muškaraca zbog podmetanja požara, poginula 21 osoba

Zvaničnici grčke vatrogasne službe uhapsili su u subotu dvojicu muškaraca zbog navodnog namjernog podmetanja požara dok se stotine vatrogasaca bore s požarima koji su okrivljeni za 21 pogibiju.

Požar u Grčkoj - Agencije

Jedan muškarac je uhapšen na Eviji jer je navodno namjerno zapalio osušenu travu u području Karistosa na otoku. Vatrogasna služba saopćila je da je muškarac priznao da je podmetnuo još četiri požara u toj oblasti u julu i augustu.

Drugi je uhapšen u oblasti Larise u centralnoj Grčkoj, također zbog navodnog namjernog paljenja osušene vegetacije. U oba slučaja obaviješteni su pravosudni organi.

– Neki piromani podmeću požare, ugrožavaju šume, imovinu i prije svega ljudske živote. To što se dešava nije samo neprihvatljivo, nego je prezreno i kriminalno – kazao je ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias.

Ministar je rekao da je devet požara podmetnuto u četvrtak ujutro u razmaku od četiri sata u oblasti Avlona u sjevernom podnožju planine Parnitha, na sjeverozapadnom rubu Atine, koja je jedna od posljednjih zelenih površina glavnog grada. Na južnoj strani planine tada je već gorio veliki požar, koji je nastavio da gori i u subotu.

– Vi činite zločin protiv zemlje. Odgovorat ćete pred pravdom. Naći ćemo vas – rekao je Kikilias.

Tog je dana policija uhapsila 45-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je navodno podmetnuo najmanje tri požara u oblasti Avlone. Pretresom njegove kuće pronađeni su pirotehnika, plamena baklja i borove iglice, saopćila je policija.

Grčku je mučilo svakodnevno izbijanje desetaka požara tokom protekle sedmice, dok se olujni vjetrovi i vrući, suhi ljetni uslovi kombinuju kako bi raspalili plamen i ometali napore u gašenju požara. Vatrogasci su u petak gasili 111 požara, među kojima 59 koji su izbili u 24 sata između četvrtka i petka uveče, saopćila je vatrogasna služba. Većina ih je rješena u ranim fazama, ali neki su prerasli u masivne požare koji su progutali kuće i ogromne površine šume.

U subotu je prognozirano nevrijeme za neka područja Grčke, a bilo je izvještaja o grmljavini koja je izazvala nekoliko požara u blizini grčke prijestolnice koje su gasili vatrogasci.

Najveći trenutni požar u Grčkoj, kriv za 20 pogibija, gori već osmi dan u subotu na sjeveroistoku zemlje. Vatrogasci su u utorak pronašli 18 tijela u šumi, jedno u ponedjeljak i drugo u četvrtak. S obzirom da niko nije prijavljen kao nestao u tom području, vlasti vjeruju da bi to mogli biti migranti koji su nedavno prešli granicu iz Turske, piše FENA.

Grčki tim za identifikaciju žrtava katastrofe aktiviran je da identifikuje posmrtne ostatke, a uspostavljena je i telefonska dežurna linija na koju se mogu javiti potencijalni rođaci žrtava. Još jedna žrtva – muškarac koji je navodno pokušavao da spasi svoju stoku od širenja plamena u centralnoj Grčkoj – poginuo je u ponedjeljak, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh