Svijet

Japan: Ribe u vodi kod Fukushime nisu radioaktivne

Japanske agencije za pecanje saopćile su da ribe testirane u vodama kod razorene nuklearne centrale Fukushime nisu sadržavale vidljive razine tricija, radioaktivnog izotopa, prenosi novinska agencija Kyodo.

Japan - Agencije

Japan je u četvrtak počeo ispuštati u ocean preko milion tona tretirane radioaktivne vode koja je do sada bila uskladištena u nuklearki sjeverno od Tokija i uglavnom se koristila za hlađenje reaktora uništenih u tsunamiju u martu 2011.

Kinezi zabranili japanske plodove mora

Kontaminirana voda tretirana je ALPS metodom kroz sistem filtracije, koji je uklonio većinu radioaktivnog materijala. Međutim, ne postoji praktičan način da se ukloni tricij. Firma Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja elektranom, suočila se s bijesom ribara i aktivista u Japanu nakon što je počela ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu u Tihi ocean. Zbog tog poteza alarmirani su i potrošači u susjednim zemljama, a Kina je smjesta zabranila uvoz japanskih plodova mora.

Rezultati testiranja riba će se objavljivati na dnevnoj bazi, a TEPCO tvrdi da morska voda u blizini nuklearke sadrži manje od 10 bekerela tricija po litri, ispod samonametnute granice od 700 bekerela i daleko ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pitku vodu koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

Krenulo je ispuštanje vode

U četvrtak je TEPCO rekao da voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri. Agencije za ribarenje nisu se odazvale pozivima Reutersa za komentar. Nakon duge rasprave vlada premijera Fumio Kishide odlučila je da će dozvoliti ispuštanje više od 1.3 miliona tona zagađene vode u ocean iz Fukushime.

Radi se o količini dovoljnoj da se napuni 500 olimpijskih bazena, a vlada je donijela takvu odluku jer TEPCO više nije imao prostora za skladištenje. Također, firma je za skladištenje imala troškove od skoro milijardu dolara godišnje.

Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, koje je počelo u četvrtak odvijat će se tokom 17 dana. Iako TEPCO tvrdi da se količina svih radioaktivnih materijala u vodi može smanjiti na dopuštenu razinu, brojni naučnici upozoravaju da nisu poznati dugoročni štetni učinci ispuštanja velikih količina radioaktivne vode na morski svijet.

Ispuštanje zagađene vode trajat će 30-ak godina

Postupak ispuštanja sve zagađene vode trajat će tridesetak godina. Nesreća u Fukushimi dogodila se 11. marta 2011. nakon snažnog zemljotresa magnitude 9 po Richteru i tsunamija koji je uslijedio. U procjeni štetnosti sudjelovali su stručnjaci iz 11 zemalja, uključujući i stručnjake iz Južne Koreje te SAD-a i Kine.

Južnokorejska opozicija kritizirala je vladu zbog pristajanja na taj plan i smatra da je taj slučaj trebala iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Kineski stručnjak koji je sudjelovao u procjeni u julu je rekao da je razočaran brzopletim izvještajem te da će se Peking i dalje suprotstavljati tom planu.

Također, iako je Južna Koreja dala svoj pristanak za ispuštanje te vode u ocean, zabrana uvoza hrane i plodova mora iz regije u kojoj se nalazi Fukushima i dalje ostaje na snazi. Portparol kineske službe za nuklearnu sigurnost nazvao je japansku vladu krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja, čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti za cijelo čovječanstvo, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh