Svijet

“Svima je jasno ko stoji iza pada aviona”. Ukrajina: Iskrcali smo specijalce na Krim

Noćna akcija specijalaca i obavještajaca koju je Ukrajina izvela na okupiranom poluotoku Krimu bila je “dio dugoročne operacije”, tvrdi izvor iz ukrajinske Vojne obavještajne službe. U razgovoru za Ukrainsku Pravdu, izvor je naveo da je riječ o “sveobuhvatnom naporu” koji pokazuje da Ukrajina može doseći Krim pod ruskom okupacijom ne samo oružjem, već i ljudima.

Ukrajinske obavještajne snage ranije su na Telegramu izjavile da su se njihovi pripadnici iskrcali na teritorij Krima i sukobili se s ruskim snagama. “U tijeku je niz mjera, ovo nije priča za jedan dan, već dugoročna operacija,” rekao je izvor.

Dodali su da, budući da operacija još uvijek traje, nisu dostupni dodatni detaljiEuropska unija poručila je da je “teško provjeriti” izvješća prema kojima je vođa Wagnera Jevgenij Prigožin sinoć poginuo u zrakoplovnoj nesreći. “Vidjeli smo izvješće o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, vođa skupine Wagner, zajedno s članovima svoje pratnje i članovima posade”, rekao je danas na presici Peter Stano, glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku,piše Index

“No, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, to je za nas vrlo teško potvrditi, pa stoga nije na nama da komentiramo”, dodao je Stano. Istaknuo je da su “negativne akcije” Prigožina i skupine Wagner dobro poznate ukazujući na njihovo sudjelovanje u ratu u Ukrajini i operacijama u afričkim zemljama.

“Svugdje gdje su bili, gdje su sada ili gdje su nekad bili, ostavili su trag kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Postoji puno neodgovornosti, nejasna su pravila prema kojima djeluju”, rekao je Stano. Buduće operacije skupine neće biti pogođene samo “navodnom smrću Prigožina” nego i “događajima u lipnju” kada je skupina odlučila marširati prema Moskvi u kratkotrajnoj pobuni, dodao je.

Stano je rekao da se EU nada da će “negativni utjecaj” operacija Wagnera prestati, ali je svjestan da se plaćenička skupina “ne veže samo za ime svog vođe”. Istaknuo je da je povezanost skupine s Kremljom jedno od nekoliko “složenih pitanja”, dok je također naglasio da nije na EU da “nagađa hoće li navodna smrt Prigožina u zrakoplovnoj nesreći imati bilo kakve specifične posljedice na aktivnosti Wagnera”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh