Svijet

Prigožin je još i 2019. “poginuo” u padu aviona. Tri dana kasnije osvanuo živ

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se u srijedu srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio.

Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umro. “Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica.”

I dok mnogi navode da je ova nesreća zapravo osveta ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog pobune prije dva mjeseca i Prigožinovih akcija u Africi, treba dodati da je šef Wagnera prije četiri godine također bio proglašen mrtvim nakon jedne zrakoplovne nesreće, a potom je tri dana kasnije osvanuo živ i pred TV kamerama.

O tome je 2019. pisala i RIA Novosti. Iako se spomenuta nesreća dogodila 10. listopada, ruska novinska agencija je 15. listopada objavila da je od izvora bliskom Prigožinu doznala da je on zapravo bio odsutan zbog – posla.

“Peterburški biznismen Jevgenij Prigožin, o čijoj su smrti izvjestili neki mediji, zapravo je bio odsutan zbog ‘osobnog posla’”, rekao je tada jedan izvor blizak biznismenu za RIA Novosti.

Isti je izvor tada poručio da Prigožin nije napuštao teritorij Rusije u tom razdoblju te da je bio zauzet osobnim poslobima. “Jako je iznenađen što su ga smatrali mrtvim”, rekao je izvor agencije 2019. godine.

Inače, tada je dio medija i blogera objavio da je Prigožin poginuo u nesreći aviona An-72 u Demokratskoj Republici Kongo. Zrakoplov u kojem je bio predsjednik zemlje srušio se 10. listopada u istočnoj pokrajini Maniema. Dojavljeno je da su u avionu bila četiri putnika i četiri člana posade, među kojima i dva Rusa. Rusko veleposlanstvo u Kinshasi objavilo je njihova imena: to su piloti Vladimir Sadovniči i Vitalij Šumko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh