Svijet

Sjedinjene Države najavile prodaju vojnih sistema Tajvanu vrijednu 500 miliona dolara

Američki State Department odobrio je moguću prodaju Tajvanu 500 miliona dolara vrijednih infracrvenih sistema za pretragu i praćenje za borbene avione F-16, kao i drugu opremu, saopćio je Pentagon u srijedu.

State department - depo

– Predložena prodaja ove opreme i podrške neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu – navodi se u saopćenju.

Taj bi potez mogao iritirati Peking, koji je u više navrata zahtijevao od Sjedinjenih Država – najvažnijeg tajvanskog dobavljača oružja – da zaustave prodaju oružja na otoku.

Pentagon je saopćio da će glavni izvođač biti korporacija Lockheed Martin, koja proizvodi F-16.

Tajvanska vojna potrošnja porast će za 3,5 posto na godišnjem nivou i dostići novi rekord u 2024. godini, kazao je predsjednik Tsai Ing-wen u ponedjeljak, obećavajući da će poboljšati odbranu u jeku rastuće prijetnje iz Kine, koja Tajvan smatra svojom teritorijom.

Petsto miliona dolara je maksimalna potencijalna vrijednost ugovora, a stvarna vrijednost u dolarima će biti niža, saopćio je Pentagon.

Sjedinjene Države su krajem prošlog mjeseca predstavile tajvanski paket pomoći u oružju u vrijednosti do 345 miliona dolara, piše Biznis.ba.

Uprkos odobrenju State Departmenta, obaveštenje ne ukazuje da je ugovor potpisan ili da su pregovori završeni, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh