Svijet

Žirafa rođena bez ijedne pjege na tijelu, vjeruje se da je jedina na svijetu

Besprijekorna žirafa rođena je 31. jula u zoološkom vrtu u Tennesseeju, čije je jedinstveno tijelo jedino na svijetu.

Printscreen/Twitter | Žirafa rođena bez ijedne pjege na tijelu

Solidno je smeđe boje i nema ni jednu mrlju koje su karakteristične za dugovrato stvorenje.

Pjege, koje uglavnom služe kao oblik kamuflaže u divljini, sadrže sistem krvnih sudova ispod sebe koji im pomaže da oslobode i regulišu tjelesnu toplotu, pišu Nezavisne.

“Stručnjaci za žirafe vjeruju da je ovo jedina mrežasta žirafa jednoobrazne boje koja živi na planeti”, navodi se u saopštenju zoološkog vrta Brights.

Mrežaste žirafe, koje imaju smeđe i narandžaste mrlje, navedene su kao ugrožene 2018. godine, prema Fondaciji za očuvanje žirafa.

Stephanie Fennessy, izvršna direktorica Fondacije za očuvanje žirafa, rekla je da grupa “nikada nije vidjela sličnu žirafu u divljini Afrike”.

Posljednji poznati zapis o besprijekornoj žirafi bio je u zoološkom vrtu Ueno u Tokiju 1972. godine, rekao je David Bright, direktor Bright Zoo vrta CBS News.

Zoološki vrt se nada da će neobično stvorenje pomoći da se istaknu izazovi s kojima se suočavaju žirafe, uključujući uništavanje njihovog prirodnog staništa u Africi zbog klimatskih promjena i nezakonitog krivolova.

“Divlje populacije tiho izumiru, a 40% populacije divljih žirafa je izgubljeno u samo posljednje tri decenije”, rekao je osnivač Brights Zoo-a Tony Bright.

Javnost bira ime

Zoološki vrt je ponudio javnosti izbor od četiri imena za koje će glasati kako bi se odlučilo za ime za rijetku životinju: Kipekee, što znači jedinstven; Firyali, što znači neobičan ili izvanredan; Shakiri, što znači “najljepša je”; i Jamella, što znači “jedna od velike ljepote”.

Publika, koja sada može posjetiti bebu žirafe u zoološkom vrtu, od danas će moći glasati za svoje omiljeno ime, piše Telegraph.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh