Svijet

Zelenski s Vučićem na marginama samita Ukrajina – Balkan

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak s Predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama samita Ukrajina – Balkan, koji se održao u Atini (Grčka).

Zelenski s Vučićem - agencije

Strane su istakle da je međusobna podrška teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu važan dio partnerstva između Ukrajine i Srbije.

Volodimir Zelenski je informisao kolegu o situaciji na bojištu i akcijama ukrajinske vojske.

Vođe su razgovarale o najvažnijim pitanjima regionalne sigurnosti, bilateralnih odnosa i perspektiva njihovog razvoja.

Posebno su predsjednici posvetili pažnju zajedničkim izazovima na putu Ukrajine i Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Volodimir Zelenski je izrazio zahvalnost Aleksandru Vučiću za humanitarnu pomoć koju Srbija pruža ukrajinskom narodu, kao i podršku ukrajinskim osobama koje su našle utočište u toj zemlji od rata pokrenutog od strane Rusije.

Predsjednik Ukrajine je predložio srpskoj strani da podrži Ukrajinsku formulu mira i da učestvuje na trećem samitu Međunarodne Krimsko-tatarske platforme 23. avgusta ove godine, saopćio je ured Zelenskog.

“Dobar i otvoren razgovor sa predsjednikom Zelenskim o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za region i svijet. Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na KiM, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba”, kazao je Vučić, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh