Svijet

Izdata upozorenja: SAD se sprema za razarajući uragan

Očekuje se da će uragan Hilari, oluja 3. kategorije, donijeti “katastrofalne i po život opasne poplave” u Meksiko i dijelove jugozapada SAD.

uragan Hilari - Agencije

Oluja – koja je izazvala prvo upozorenje na tropsku oluju za južnu Kaliforniju, uključujući Los Anđeles i San Dijego – kreće se brže nego što se prvobitno predviđalo.

Sada se očekuje da će to uticati na SAD ranije u nedjelju, a moglo bi pasti više kiše nego što padne u godinu dana na područjima Kalifornije, Nevade i Arizone.

Ako Hilary dođe do kopna u Kaliforniji kao tropska oluja, to će biti rijetka pojava – prva takva oluja u više od 80 godina.

Direktor Ureda za hitne službe guvernera Kalifornije izdao je oštro upozorenje na konferenciji za novinare u subotu, rekavši da bi približavanje uragana Hilary “moglo biti jedna od najrazornijih oluja koje su pogodili Kaliforniju u više od jedne decenije”.

“Nemojte pogriješiti”, rekla je Nancy Ward.

“Ovo je veoma, veoma opasna i značajna oluja.”

Prema Wardovim riječima, obilne padavine i jaki vjetrovi povezani s olujom već su počeli i osjetit će se “daleko od centralnog dijela oluje koja ulazi u Kaliforniju”.

Najveći uticaji očekuju se tokom dana u nedelju.

Jedinice za prvu pomoć također su proaktivno raspoređene širom južne Kalifornije kako bi mogli brzo odgovoriti na poplave, klizišta i druge opasnosti, rekao je Ward.

“Unaprijed smo postavili vozila za velike vode s timovima za spašavanje na vodi”, rekao je direktor Cal OES-a. “Također radimo sa komunalnim partnerima.”

“Biće nestanka struje širom južne Kalifornije”, upozorio je Ward.

“I želimo da budemo sigurni da imamo blisku komunikaciju sa tim komunalnim kompanijama kako bismo osigurali da mogu vratiti struju što je brže moguće.”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh