Svijet

Tramp traži da suđenje za mješanje u izbore počne 2026. godine

Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa zatražili su da se suđenje u slučaju poništavanja izbornih rezultata 2020, pred federalnim sudom u Vašingtonu, održi u aprilu 2026. To bi značilo da suđenje počinje nakon izbora u novembru 2024. godine.

Specijalni tužilac Džek Smit zatražio je da suđenje počne 2. januara 2024. Tužilaštvo procenjuje da bi bilo potrebno od 4 do 6 nedelja da iznese svoj slučaj protiv bivšeg predsednika.

“Javni interes leži u pravdi i pravičnom suđenju, a ne u žurbi za presudom“, napisali su Trampovi advokati u svom zahtevu.

Očekuje se da će sutkinja Tanja Čutkan odrediti datum ročišta 28. avgusta u Vašingtonu.

Suđenja bi mogla da popune Trampov kalendar dok se sprema za izbornu trku i u prvoj polovini 2024. mogao bi da provede više dana u sudnicama nego u kampanji za predsednika.

Protiv Trampa se trenutno vode postupci po četiri optužnice, poslednji u Džordžiji gde je tužiteljka Fani Vilis pozvala da suđenje počne 4. marta. Datum suđenja odrediće sudija Višeg suda okruga Fulton Skot Mekafi.

Trampovi advokati će gotovo sigurno tražiti kasniji datum, vrlo verovatno posle predsedničkih izbora u novembru.

Ali, ako Mekafi prihvati zahtev tužiteljke da suđenje počne 4. marta, to znači dan pre Super utorka, kada se u 14 država glasa na unutarstranačkim izborima za predsedničku nominaciju.

Očekuje se da će sva suđenja sa kojima se Tramp suočava trajati nedeljama, a bivši predsednik bi morao sve vreme da sedi u sudnici.

Tramp je poručio da je siguran da će dobiti novi mandat uprkos četiri optužnice. Njegova podrška među republikancima ostala je stabilna, a on tvrdi da su optužnice osmišljene da mu osujete kampanju.

Ukupno se suočava sa 91 tačkom optužnice za krivična dela. On negirao krivicu u svim slučajevima.

Datum suđenja koji je predložila tužiteljka Vilis mogao bi da se preklopi sa ročištem u drugom predmetu u Njujorku, koje je zakazano za kraj marta. Ali, tužilac na Menhentnu je već signalizirao da je spreman da pomeri datum.

U slučaju u Njujorku, Tramp je optužen za falsifikovanje poslovne dokumentacije, kako bi sakrio tajnu isplatu od 130.000 dolara porno glumici da ne bi javno govorila o njihovoj aferi. On je to negirao.

Krajem maja, Trampu bi trebalo da se sudi na Floridi po optužnici od 40 tačaka koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit.

Tramp se tereti da je nezakonito držao veoma poverljiva dokumenta na svom imanju Mar-a-Lago , nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021.

Tramp je takođe optužen za kovanje zavere sa menadžerom u Mar-a-Lagu kako bi sprečio predaju materijala federalnim istražiteljima, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh