Svijet

U glavnom gradu Libije izbijaju najveći sukobi u zadnje vrijeme – traje okršaj dvije moćne oružane frakcije

Sukobi su izbili u glavnom gradu Libije, Tripoliju, rekli su stanovnici, nakon što je javljeno da su suparničke snage zarobile zapovjednika moćne oružane frakcije.

“Već gotovo dva sata čujemo pucnjavu i ne znamo što će se dogoditi. Bojimo se za svoju sigurnost”, rekao je jedan od stanovnika okruga Furnaj kasno u ponedjeljak.

Mahmouda Hamzu, čelnika 444. brigade koja kontrolira veći dio Tripolija, zadržale su u zračnoj luci Mitiga specijalne snage za odvraćanje, rekli su lokalni mediji i izvor u 444. brigadi.

Riječ je zapravo o dvije najmoćnije oružane frakcije u Tripoliju, a eskalacija borbi između njih mogla bi dovesti do veće nestabilnosti.

Sukobi od ponedjeljka već su najgori koji su pogodili Tripoli u posljednjih nekoliko mjeseci, iako je posljednjih tjedana bilo sporadičnog nasilja između naoružanih frakcija i u nekim drugim dijelovima sjeverozapadne Libije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh