Svijet

Kim traži da se Sjeverna Koreja pripremi za rat, smijenio šefa glavnog štaba

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un smijenio je vrhovnog vojnog generala te je pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vježbi, izvijestila je danas sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim je izjavu dao na sastanku Središnjeg vojnog povjerenstva koje je raspravljalo o planovima za protumjere za odvraćanje neprijatelja Sjeverne Koreje (koji nisu imenovani).

Vrhovni državni general, načelnik Glavnog stožera Pak Su Il je “smijenjen”, izvijestila je KCNA, ne navodeći pojedinosti. Na toj je dužnosti bio oko sedam mjeseci.

Paka je zamijenio general Ri Yong Gil, koji je prethodno bio ministar obrane, kao i vrhovni zapovjednik njezinih konvencionalnih trupa.

Ri je također već prethodno služio kao načelnik stožera vojske. Kada je smijenjen 2016., njegov otkaz i kasniji izostanak sa službenih događaja potaknuo je izvještaje u Južnoj Koreji da je pogubljen. No, ponovno se pojavio nekoliko mjeseci kasnije, kada je imenovan na drugu višu dužnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh