Svijet

SAD naredio evakuaciju dijela osoblja i njihovih porodica iz američke ambasade u Nigeru

Sjedinjene Države naredile su evakuaciju dijela osoblja i njihovih porodica iz svoje ambasade u Nigeru nakon što je vojska preuzela vlast u toj zemlji, saopćio je State Department.

State department - depo

Diplomatska misija ostat će otvorena i više rukovodstvo će nastaviti da radi u ambasadi.

Niger je ključni zapadni saveznik u borbi protiv islamističkih pobunjenika. Strane sile osudile su preuzimanje vlasti, strahujući da bi to moglo omogućiti militantima da se osnaže.

– S obzirom na trenutna dešavanja u Nigeru, i iz velikog opreza, State Department naređuje privremeni odlazak osoblja američke ambasade koje nije od hitnog značaja i članova porodica koji ispunjavaju uslove američke ambasade u Niameyu – navodi portparol State Departmenta Matthew Miller u saopćenju za javnost.

– Sjedinjene Države ostaju posvećene svojoj vezi s narodom Nigera i nigerijskom demokratijom. Ostajemo diplomatski angažovani na najvišim nivoima – kazao je Miller.

Dodao je da je ambasada i dalje otvorena za ograničene hitne usluge za američke građane.

Američki zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti prije objave, kazao je da će američko osoblje biti premješteno iz Nigera avionima koje je iznajmio State Department i da se vojni avioni neće koristiti. Zvaničnik je rekao da će “osnovno” osoblje ostati u ambasadi.

State Department savjetuje Amerikance da ne putuju u Niger.

Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka i Italija imaju vojnike u Nigeru u misijama borbe protiv pobunjenika i obuke, pomažući vojsci u borbi protiv grupa povezanih s Al Kaidom i Islamskom državom.

Francuska i Italija evakuišu evropske državljane iz Nigera.

Za sada nije bilo najava o povlačenju vojnika. U Nigeru, gdje američka vojska djeluje iz dvije baze, nalazi se oko 1.100 američkih vojnika.

Sjedinjene Države kritikovane su zbog načina na koji su postupile s evakuacijom američkih državljana u Sudanu nakon iznenadne erupcije nasilja između vojske i dobro naoružane paravojne grupe Snage za brzu podršku, 15. aprila, koje je pretvorilo stambene kvartove u ratne zone i potaknulo stotine hiljada ljudi da pobjegnu.

Washington je evakuirao svo vladino osoblje iz američke ambasade u Kartumu i obustavio operacije u toj zemlji zbog sigurnosnih rizika. Američki državljani suočili su se, međutim, sa zadatkom napuštanja zemlje u jeku nasilja, i naišli su na otimačinu i pljačku, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh