Svijet

Protiv Trumpa podignuta nova optužnica

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je jučer za pokušaje da poništi izbore 2020. godine…

Donald Trump - BHRT.ba

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je jučer za pokušaje da poništi izbore 2020. godine, što je treći put u četiri mjeseca da Trump biva krivično prijavljen, čak i dok vodi kampanju za povratak na mjesto predsjednika sljedeće godine.

Glavni favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine optužen je za “urotu protiv američke države”, ometanje službenog procesa i zloupotrebu izbornih prava, nakon istrage koju je nadgledao specijalni tužilac Jack Smith.

Optužnica u četiri tačke navodi da se Trump urotio kako bi prevario SAD spriječivši Kongres da potvrdi pobjedu predsjednika Joe Bidena te kako bi lišio birače njihovog prava na poštene izbore.

Trumpu je naređeno prvo pojavljivanje pred federalnim sudom u četvrtak. Optužbe proizlaze iz istrage posebnog tužioca Jacka Smitha o navodima da je Trump, danas glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., pokušao poništiti svoj poraz od Bidena, svog demokratskog suparnika.

U optužnici se navodi da se Trump urotio sa šest drugih neimenovanih osoba kako bi poništili rezultate. Tužioci su napisali da je Trump znao da su lažne njegove tvrdnje da su izbori bili lažirani, ali ih je svejedno ponovio kako bi “stvorio intenzivnu nacionalnu atmosferu nepovjerenja i bijesa i nagrizao vjeru javnosti u administraciju izbora”.

U saopćenju Trumpova kampanja navela je da je on uvijek slijedio zakon i okarakterizirala optužnicu kao politički “progon” koji podsjeća na nacističku Njemačku.

Dužnosnici su međutim svjedočili da je Trump na njih vršio pritisak na osnovu lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prevari. Njegovi pristalice napali su američki Kapitol 6. januaru 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Optužnica također optužuje Trumpa i njegove saučesnike za organiziranje lažnih izbornih lista u sedam država, od kojih je u svima izgubio, kako bi predali svoje glasove da ih Kongres prebroji i službeno potvrdi 6. januara.

Saučesnici nisu imenovani, ali čini se da je jedan od njih bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa Jeffrey Clark, bivši šefa civilnog odjela koji se pokušao postaviti na mjesto glavnog državnog tužioca kako bi mogao pokrenuti istrage o prevarama glasača u Džordžiji i drugim tzv. swing državama. Clark nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Čini se da je drugi navodni zavjerenik advokat John Eastman, koji je pogrešno sugerisao da bi se potpredsjednik Mike Pence mogao usprotiviti potvrđivanju izbornih rezultata. I Eastmanu i Clarku zaplijenjeni su i pretraženi telefoni u istrazi prošle godine.

Podsjećamo, Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s optužbama za krivična djela. On, na drugoj strani, nastoji to prikazati kao dio politički motiviranog lova na vještice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh