Svijet

Fidan: Neprihvatljivo paljenje Kur’ana pod okriljem slobode govora

Turski šef diplomatije Hakan Fidan zatražio je danas od Švedske da preduzme konkretne korake na sprečavanju spaljivanja Kur’ana, rekao je izvor iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hakan Fidan - agencije

Fidan je u razgovoru sa šefom švedske diplomatije Tobiasom Billstromom rekao je da je neprihvatljiv nastavak sličnih “podlih postupaka” pod okriljem slobode govora. Sagovornici su razgovarali i o zahtjevu Švedske za pristup NATO-u, piše Srna.

Švedska Vlada je tokom ovog mjeseca saopštila da će razmotriti mogućnost izmjene Zakona o javnom redu i miru kako bi policiji omogućila da spriječi demonstracije koje ugrožavaju sigurnost te zemlje.

U proteklih nekoliko sedmica održano je više protesta u Švedskoj i Danskoj tokom kojih su spaljene ili oštećene kopije Kur’ana, što je izazvalo negodovanje muslimana.

Demonstranti su upali u Ambasadu Švedske u Bagdadu, gdje su podmetnuli požar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh