Svijet

ZABILJEŽEN NOVI EVROPSKI REKORD: Pao GRAD prečnika čak 19 centimetara!

Italiju je juče pogodilo snažno olujno nevrijeme s gradom u nekim delovima zemlje, ali i jakom kišom i vjetrom.

Grad / ilustracija, Foto: RINA

Njemačka organizacija European Severe Storms Laboratory objavila je na društvenim mrežama da je u nevremenu 19. jula u Evropi zabilježeno čak 24 komada “džinovskog grada”, prenosi Večernji list.

Italiju je juče pogodilo snažno olujno nevrijeme s gradom u nekim dijelovima zemlje, ali i jakom kišom i vjetrom. Ta oluja nije bila izolovani slučaj – već danima se na području Sredozemlja stvaraju snažne oluje koje uzrokuju veliku štetu a odnijele su i nekoliko života.

Društvenim se mrežama sada šire fotografije nevjerovatno velikog komada leda koji je pao u Italiji u mjestu Pordenone prema portalu Neurje.si. Prečnik je 16 centimetara, a teži više od jednog kilograma!

Samo pet dana bilo je dovoljno da bude srušen evropski rekord, a juče je u italijanskom gradu Azano izmeren prečnik grada od čak 19 cm, dok je svjetski rekord od 20.3 cm izmjeren u Južnoj Dakoti 2010. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh