Svijet

Šef CIA-e: Putin je ultimativni apostol osvete

Direktor CIA-e William Burns tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno još smišlja kako postupiti sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom.

William Burns -agencije

Prije mjesec dana su Wagnerovi plaćenici i njihov šef poveli pobunu u Rusiji.

“Pobuna vagnerovaca je razotkrila značajne slabosti u sustavu moći koji je Putin izgradio. Putin još uvijek traži odmazdu protiv Prigožina”, rekao je Burns jučer na Aspen Security Forumu, piše BBC.

Prigožin se preselio, no nije jasno gdje se sada nalazi jer je nedavno bio u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, ali i u Rusiji. Šef CIA-e smatra da Putin pokušava kupiti vrijeme dok smišlja kako najbolje izaći na kraj s Prigožinom.

Plaćenici iz Wagnera još uvijek imaju vrijednost za rusko vodstvo na mjestima kao što su Afrika, Libija i Sirija pa će Putin vjerojatno pokušati odvojiti skupinu od njezinog vođe, naveo je Burns. Dodaje da bi Putin mogao pričekati s osvetom.

“Putin je netko tko misli da je osveta jelo koje se najbolje servira hladno. Prema mom iskustvu, Putin je ultimativni apostol osvete pa bih se iznenadio da Prigožin izbjegne daljnju odmazdu”, kazao je Burns.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden sugerirao je da postoji rizik da bi šef Wagnera mogao biti otrovan. “Da sam na njegovom mjestu, pazio bih što jedem. Držao bih svoj jelovnik na oku”, komentirao je Biden.

Direktor CIA-e istog je mišljenja kao Biden. “Da sam ja Prigožin, ne bih otpustio svog kušača hrane”, kazao je te dodao da je CIA imala saznanja o pobuni vagnerovaca.

Prema izvješćima, za pobunu je unaprijed znao i visoki general ruske vojske Sergej Surovikin. Burns kaže da ni Surovikin nema slobodu kretanja baš kao i Prigožin.

“Ako Ukrajina dodatno napreduje na bojištu, to bi moglo navesti više Rusa da obrate pozornost na Prigožinovu kritiku rata”
“Pobuna vagnerovaca bila je najizravniji napad koji je Putin vidio u svoje 23 godine na vlasti. Opravdanje Kremlja za rat u Ukrajini izgrađeno je na lažima.

Putin je projicirao sliku o sebi kao arbitru reda u Rusiji, što znači da bi se mnogi u zemlji nakon 36 sati pobune mogli pitati je li car gol ili barem zašto mu treba toliko vremena da se obuče. To bi u ruskoj eliti pobudilo dublja pitanja o Putinovoj prosudbi, koja postoje od njegove odluke da pokrene invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Ako Ukrajina dodatno napreduje na bojnom polju, to bi moglo navesti više Rusa da obrate pozornost na Prigožinovu kritiku rata”, komentirao je šef CIA-e, prenose Vijesti.

Burns je dodao da postoje znakovi da bi Rusija pod lažnom zastavom mogla napasti brodove u Crnom moru, a zatim za to okriviti Ukrajince, piše BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh