Svijet

Saudijska Arabija pristala da kupi turske dronove tokom Erdoganove posjete

Saudijska Arabija pristala je u utorak da kupi turske bespilotne letjelice…

bayraktar dron - WIKIPEDIA

Saudijska Arabija pristala je u utorak da kupi turske bespilotne letjelice, u jednom od nekoliko unosnih ugovora koje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao turskoj ekonomiji dok Ankara ubire prednosti svojih nedavnih diplomatskih napora da popravi veze sa zalivskim arapskim silama, piše FENA.

Erdogan i saudijski prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman prisustvovali su ceremoniji potpisivanja između turske vojne firme Baykar i saudijskog ministarstva odbrane, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Erdogan je u ponedjeljak stigao u saudijski grad Džedu na Crvenom moru, na prvu stanicu u obilasku regije Zaliva.

Saudijska Arabija nabavit će bespilotne letjelice “s ciljem povećanja spremnosti oružanih snaga kraljevstva i jačanja njegovih odbrambenih i proizvodnih sposobnosti – navodi ministar odbrane princ Khalid bin Salman u tweetu objavljenom u utorak.

SPA nije pružila detalje o vrijednosti transakcije.

Ulaganja i finansiranje iz Zaliva pomogli su u ublažavanju pritiska na tursku ekonomiju i njene devizne rezerve od 2021. godine, kada je Ankara pokrenula diplomatske napore da popravi veze sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Turska je godinama bila u sukobu s dvije zalivske države zbog podrške Ankare prodemokratskim pokretima na Bliskom istoku i sjevernoj Africi i ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Erdogan će u utorak otputovati u Katar, što je druga stanica njegove prve turneje po Zalivu od ponovnog izbora u maju. U srijedu stiže u Ujedinjene Arapske Emirate.

SPA je javila da su Erdogan i princ Muhamed prisustvovali potpisivanju plana o vojnoj saradnji od strane princa Khalida i turskog ministra odbrane Yasara Gulera.

Dvije zemlje također su potpisale nekoliko memoranduma o razumijevanju u raznim sektorima, uključujući energetiku, nekretnine i direktna ulaganja, javila je SPA.

Prošlog su mjeseca potpredsjednik Turske Cevdet Yilmaz i ministar finansija Mehmet Simsek otputovali u UAE kako bi sa svojim kolegama razgovarali o “mogućnostima ekonomske saradnje”, a sastali su se i s predsjednikom, šejhom Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, saopćila je Ankara.

Budžetski deficit Turske u junu je porastao za sedam puta u odnosu na nivo od prije godinu dana, pokazali su podaci u ponedjeljak, dok je prošlomjesečna godišnja inflacija iznosila skoro 40 posto, a lira je ove godine bila slabija za skoro 29 posto, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh