Svijet

Vreli talas zahvatio cijeli svijet, na Siciliji i Sardiniji i do 49 stepeni

Rekordni tropski talas ne prestaje da prži širom svijeta, od Evrope do Kine i Sjedinjenih Država, prisiljavajući vlasti da preduzmu drastične mjere kako bi se nosile s tropskim talasima i novim požarima.

Američki meteorološki zavod je za više od 100 miliona građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a naročito opasni uslovi su u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Nekoliko evropskih država, među kojima su i Francuska, Njemačka, Hrvatska, Grčka, Italija, Španija i Poljska, suočava se sa ekstremno visokim temperaturama.

Italija, od sjevera do juga, prolazi tropski talas sa istorijskim temperaturnim rekordima koji se očekuju sljedećih dana. Za 16 gradova širom zemlje oglašen je crveni alarm. Živa u termometru dostigla je 40 stepeni Celzijusa u Rimu, a za danas se očekuju 43 stepena, čime će biti oboren rekord od 40,5 stepeni u avgustu 2007. godina.

Ostrva Sicilija i Sardinija mogla bi se suočiti s temperaturama do 49 stepeni, što je “potencijalno najviša temperatura ikada zabilježena u Evropi”, upozorila je Evropska meteorološka agencija.

U Njemačkoj su najviše temperature za vikend izmjerene u Bavarskoj i to 38,8 stepeni. U Berlinu je zabilježeno 35 stepeni, a u Minhenu 34.

Grčka takođe pati zbog vrućina, zbog čega su vlasti bile prisiljene da zatvore Arkopolj tokom najtoplijih sati u nedjelju, treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41 stepen Celzijusa.

U Španiji se očekuje novi talas vrućine, koji će trajati do srijede. Tokom vikenda temperature su bile više od 40 stepeni u Andaluziji, na jugu zemlje, kao i na Kanarskim ostrvima.

U dijelovima istočnog Јapana temperature su dostigle od 38 do 39 stepeni, što se očekuje i danas, a meteorološka agencija upozorava da bi temperature mogle dostići prethodne rekorde, prenosi RTRS.

Visoka temperatura vazduha može uzrokovati zdravstvene tegobe, posebno kod osjetljivih grupa kao što su mala djeca, hronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh