Svijet

Lavrov: Rusija će lovce F-16 poslane u Ukrajinu smatrati nuklearnom prijetnjom

Rusija će smatrati zapadne borbene avione F-16 poslane u Ukrajinu “nuklearnom” prijetnjom zbog njihove sposobnosti nošenja atomskog oružja, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov - Vecernji.hr

Moderni ratni avioni bili su na čelu zahtjeva Kijeva za vojnom pomoći od svojih zapadnih saveznika dok se bori protiv Rusije.

Lavrov je govorio o američkom planu prebacivanja F-16 u Ukrajinu, iako Vašington nije dao zeleno svjetlo nijednoj zemlji da ih isporuči.

“Rusija ne može zanemariti sposobnost ovih letjelica da nose nuklearno oružje. Tu nikakva uvjeravanja neće pomoći”, citiralo je Lavrova rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Još je dodao: “Tokom borbenih operacija naši vojnici neće odlučivati je li svaki pojedini avion ovog tipa opremljen za isporuku nuklearnog oružja ili ne.”

“Samu činjenicu da ukrajinske oružane snage imaju takve sisteme smatraćemo prijetnjom Zapada u nuklearnoj sferi”, zaključio je.

Nizozemska i Danska predvode plan za obuku ukrajinskih pilota za korištenje letjelica američke proizvodnje kao dio koalicije od 11 zemalja.

Program će započeti u Danskoj u avgustu nakon što su Sjedinjene Države odobrile preseljenje, prenosi NN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh