Svijet

Vagnerovci predaju tenkove, rakete i drugo teško naoružanje

Plaćenička grupa Wagner dovršava predaju oružja redovnim ruskim oružanim snagama, saopćilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Twitter

Saopćenje je popraćeno videom na kojem se vide tenkovi, rakete i drugo teško naoružanje. Ministarstvo tvrdi da su vagnerovci predali više od 2000 komada opreme i više od 2500 tona municije, piše BosnaInfo.

Ako je vijest o primopredaji istinita, ovo bi bio najkonkretniji znak da se vagnerovci doista povlače iz borbenih operacija u Ukrajini. Podsjetimo, plaćenici su tokom kratkotrajne oružane pobune 24. juna preuzeli kontrolu nad Rostovom na Donu i oborili neodređeni broj vojnih helikoptera, ubivši njihove pilote, piše Reuters.

Vagnerovci su dobili tri mogućnosti nakon pobune

Pobuna je predstavljala najozbiljniji izazov za Putina otkako je posljednjeg dana 1999. godine preuzeo dužnost predsjednika Rusije. Pobuna je u konačnici prekinuta sporazumom, prema kojem je šef Wagnera Jevgenij Prigožin pristao otići u Bjelorusiju u zamjenu da se odbaci kazneni postupak protiv njega.

Njegovi borci dobili su mogućnost da odu s njim u Bjelorusiju, da se pridruže regularnim ruskim snagama ili da odu kući. Ministarstvo odbrane saopćilo je da se prijenos oružja odvija “u skladu s planom”. Puno toga ostaje nejasno oko provedbe sporazuma, uključujući Prigožinovo boravište.

Prigožin se sastao s Putinom

Kremlj je ove sedmice priznao da se Putin sastao s Prigožinom 29. juna, pet dana nakon pobune. Podaci praćenja leta pokazali su da je avion povezan s Prigožinom napustio Moskvu i krenuo prema Bjelorusiji u utorak navečer, ali nije bilo jasno je li on bio u avionu.

Neizvjesnost također okružuje budućnost Prigožinovog poslovnog carstva u Rusiji i Wagnerove opsežne operacije u dijelovima Bliskog istoka i Afrike, uključujući Siriju, Mali i Srednjoafričku Republiku. Prigožin je tvrdio da pobuna nije imala za cilj svrgavanje vlade, već “privođenje pravdi” ministra odbrane i načelnika Glavnog štaba zbog njihovih grešaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh