Svijet

Bajden odlučio: SAD će isporučuti Ukrajini kasetnu municiju

Bila je to teška odluka, saopštila je Bijela kuća. Ukrajina će koristiti kasetnu municiju u svojoj zemlji, za odbranu.

Vlada SAD će Ukrajini isporučiti kasetnu municiju za odbranu od Rusije – saopštio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven. Bila je to teška odluka, rekao je on u Bijeloj kući. Ali predsjednik SAD Džozef Bajden odlučio je da preduzme ovaj korak: „Svjesni smo da kasetna municija nosi rizik da civili budu povrijeđeni neeksplodiranom municijom. Zato smo odlagali odluku koliko god smo mogli”, naglasio je Saliven.

Međutim, postoji i veliki rizik za civile „kada ruske trupe i tenkovi krenu na ukrajinske položaje i zauzmu više ukrajinske teritorije i pokore više ukrajinskih civila”.

Ukrajini je hitno potrebno više artiljerijske municije da bi odbila ruske napade i nastavila sopstvenu kontraofanzivu. Bajden se dogovorio o tom koraku sa saveznicima, rekao je Salivan. „Ni u jednom trenutku u ovoj fazi sukoba nećemo ostaviti Ukrajinu bez odbrane. Ukrajina će koristiti kasetnu municiju u svojoj zemlji za odbranu. Rusija takođe koristi kasetnu municiju u Ukrajini”.

Pentagon: SAD ima stotine hiljada komada kasetne municije

Pentagon je takođe potvrdio odluku. Municija je dio novog paketa naoružanja za Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. Istakli su da će isoručivati samo kasetnu municijom sa niskom stopom ćoraka. Kijev se takođe obavezao da će evidentirati gdje se koristi takva municija i da je neće koristiti u gusto naseljenim urbanim sredinama.

Pentagon nije htio da otkrije više detalja o vremenu ili tačnoj količini isporuke. To će biti urađeno tako da bude relevantno za ukrajinsku kontraofanzivu koja je već počela. SAD kažu da imaju stotine hiljada komada kasetne muncije.

Ukrajina odavno tražila

U vladi SAD se već neko vrijeme razgovaralo o isporuci Ukrajini. A Ukrajina već dugo zahtijeva isporuku kasetne municije. Prema vojnim ekspertima, kasetna municija bi mogla da pomogne Ukrajini u njenoj kontraofanzivi na ruske trupe, koje su se, između ostalog, ukopale u rovove.

Zahtjev Ukrajine da joj se isporuči kasetna municija već je izazvala pometnju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u februaru. Zamjenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov tvrdio je tada da bi ova vrsta municije mogla da pomogne da se odupre napadačima. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba istakao je da Ukrajina nije potpisala međunarodni ugovor o zabrani upotrebe kasetne municije.

Veoma kontroverzna i mnogo kritikovana municija

Kasentna municija su rakete i bombe koje eksplodiraju u vazduhu iznad mete, rasipajući ili male eksplozivne naprave zvane podmunicija.

Međutim, ova municija je veoma je neprecizna, a prije svega – mnoge bombe ne detoniraju pri udaru. Čak i godinama ili decenijama nakon završetka sukoba, one predstavljaju opasnost za civile. Djeca koja se igraju ili ljudi koji rade u poljima mogu biti ubijeni ili ozbiljno povrijeđeni od neeksplodiranih bombi slično kao što je slučaj nagaznim minama.

Kao i više od 100 drugih zemalja, Njemačka je pristupila sporazumu o zabrani kasetne municije – takozvanoj Konvenciji iz Osla koja je na snazi od 1. avgusta 2010. Kao ni Ukrajina, ni SAD ni Rusija nisu potpisale sporazum.

U ugovoru, države se obavezuju da „ni pod kojim okolnostima nikada neće koristiti, razvijati, proizvoditi, na drugi način nabavljajti, skladišteti, zadržavajti ili bilo kome, direktno ili indirektno isporučivati kasetnu municiju”. U njemu se, između ostalog, kaže „odlučni smo da okončamo patnju i smrt” uzrokovanu kasetnom municijom, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh