Svijet

Poljaci na oprezu zbog Wagnera: Dodatnih 500 policajaca čuvat će granicu s Bjelorusijom

Policija - Shutterstock

Vlasti u Poljskoj saopćile su kako će poslati dodatnih 500 policijskih i antiterorističkih jedinica na granicu s Bjelorusijom kako bi ojačali prostor zbog, kako je naglašeno, napete situacije.

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariusz Kaminski izjavio je kako dolazak Wagner grupe u Poljsku dodatno usložnjava situaciju na granici te da se zbog toga moraju poduzeti mjere.

“Novi policajci na granici dolaze iz odjela za prevenciju kriminala i borbe protiv terorizma. Oni će se pridružiti 5.000 graničara i 2.000 vojnika koji se sada nalaze na granici i osiguravaju prostor”, poručio je.

Podsjetimo, šef Wagnera Jevgenij Prigožin prema posljednjim informacijama nalazi se u Minsku u svojevrsnom egzilu nakon pobune koju je prethodnog vikenda organizovao na području Rusije.

U dogovoru s vlastima u Rusiji, Prigožinu je naređen odlazak u Bjelorusiju, a pripadnicima Wagnera ostavljene su tri mogućnosti – potpis ugovora s Ministarstvom odbrane Rusije, odlazak u Bjelorusiju ili povratak kućama.

Određeni broj pripadnika Wagner grupe već je stigao u Bjelorusiju, a satelitski snimci su pokazali kako se u ovoj državi već uspostavlja kamp koji će služiti kao baza ovoj paravojnoj formaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh