Svijet

Putin priznao: Milijarda dolara na računu bivšeg prodavača hot doga

Država je u potpunosti finansirala “Wagner”, napokon je priznao ruski predsjednik Vladimir Putin, u utorak, 27. juna. To se godinama pretpostavljalo ali je Kremlj negirao tvrdeći da Wagner legalno ne postoji jer nije dozvoljeno registrovanje privatnih vojnih kompanija u Rusiji.

Vladimir Putin - AFP

Putin je precizirao da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine, platile Wagneru više od 86 milijardi rubalja, odnosno oko milijardu eura.

“Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnit ćemo to”, poručio je Putin što nagovještava da bi ruska država mogla da pokrene postupak protiv čelnika Wagnera Jevgenija Prigožina za finansijske malverzacije iako je prije toga saopštila da ga neće krivično goniti zbog pobune.

Ruski predsjednik je dodao da je Prigožin u istom razdoblju zaradio gotovo jednak iznos u svojim poslovima s hranom i ugostiteljstvom. Prigožin je pak u više navrata tvrdio da njegove snage nisu dobile dovoljno sredstava i municije zbog čega su pretrpjele veće gubitke.

Uprkos tome, on je ranije izjavio da je “Wagner najvjerovatnije najiskusnija armija koja danas postoji na svijetu”.

U vrijeme pobune u subotu, 24. juna, po Prigožinovim riječima, njegovi vojnici su prešli 780 kilometara za dan stigavši na samo 200 kilometara od Moskve, u, kako je naveo, ”demonstraciji klase” o tome kako je ruska vojska trebalo da vodi rat u Ukrajini.

Tom prilikom su oborili šest helikoptera i jedan avion ruske armije, zahvaljujući vojnoj vještini, ali i odličnom naoružanju, koje su dobili od države, ali i kupovali po svijetu.

Nabavka oružja ne bi bila moguća bez unosnih poslova kako sa ruskom državom tako i po inostranstvu, prije svega u Africi.

To mu je pomoglo u finansiranju operacija u Ukrajini čiji su troškovi premašivali 100 miliona dolara mjesečno, kako je ocijenio u decembru 2022. John Kirby, portparol Savjeta Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Sam Prigožin raspolaže sa bogatstvom od milijardu dolara, navodi The Daily Mail.

On je zaradio više od 250 miliona dolara od svoje globalne imperije za eksploataciju prirodnih resursa – uprkos zapadnim sankcijama, piše Financial Times.

Novac potiče od vađenja nafte, gasa, dijamanata, zlata i eksploatacije šuma u Africi.

Od prodavača hot doga do Putinovog ‘kuhara’

Kao 20-to godišnjak Prigožin je zbog pljačke u Sankt Petersburgu 1981. osuđen na 13 godina zatvora, ali je pušten poslije devet. Izašao je iz zatvora 1990. i otvara lanac štandova za prodaju hot doga.

Potom pokreće ekskluzivni restoran u koji je svraćao i tadašnji zamjenik gradonačelnika Sankt Petersburga – Vladimir Putin.

Prigožin je 1996. osnovao jednu od svojih najvećih kompanija, Concord Catering, kada je započeo svoj restoranski biznis, prenosi Wired.

Jedan od njegovih restorana, nazvan Novo ostrvo, bio je na brodu koji je plovio Nevom. Vladimiru Putinu se to veoma dopalo da je – kada je postao predsjednik – tamo počeo da vodi svoje strane goste.

“Vladimir Putin je vidio da nemam problema da lično poslužim državnike. Upoznali smo se kada je došao sa japanskim premijerom Morijem”, kazao je Prigožin u jednom intervjuu.

Joširo Mori je posjetio Sankt Peterburg u aprilu 2000. godine, na samom početku vladavine Vladimira Putina.

Putin je imao povjerenja u Prigožina pa je slavio rođendan na Novom ostrvu 2003.

Concord Catering je služio na inauguracijama Dmitrija Medvedeva i Putina, navodi Times.

Kasnije je Prigožinova ketering kompanija dobila ugovor za dostavljanje hrane Kremlju, zbog čega je dobio nadimak “Putinov kuhar”. prenosi slobodnaevropa


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh