Svijet

Bivši načelnik generalštaba britanske vojske: Postoji opasnost da Wagner iz Bjelorusije napadne Kijev

Bivši načelnik generalštaba britanske vojske lord Richard Dannat smatra da postoji opasnost da pripadnici ruske privatne vojne kompanije Wagner napadnu Kijev sa područja Bjelorusije.

U izjavi za Sky News je istakao da to znači da bi Ukrajina mogla biti napadnuta i sa sjevera, ali da se to ne može sa sigurnošću tvrditi. Jedan od razloga zašto ne može biti siguran da će se taj napad desiti jeste što ne zna sa kakvim jedinicama Wagner raspolaže u Bjelorusiji.
Međutim, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak ne misli da vagnerovci, predvođeni Jevgenijom Prigožinom, predstavljaju toliku prijetnju. Napomenuo je da je Ukrajina već neko vrijeme svjesna rizika napada sa bjeloruske granice te uvjerava da je zemlja spremna za takvo nešto.

Na pitanje da li je Ukrajina znala da će se desiti pobuna Wagnera, odgovorio je da su znali da se nešto sprema u Rusiji. Prema njegovim riječima, ono što se jučer desilo u Rusiji je vjerovatno početak samouništenja carstva zla.

Američki državni sekretar Antony Blinken je konstatirao da je jučerašnja pobuna najveći izazov za ruskog predsjednika Vladimira Putina do sada te da postoji mogućnost da se previranja u ovoj državi nastave u sljedećih nekoliko sedmica ili mjeseci.

Podsjećamo, nakon što su pripadnici Wagnera zauzeli nekoliko ruskih gradova, Putin je poručio da će biti kažnjeni. Međutim, pobuna je okončana krajem dana kada je šef ove privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin otišao iz Rusije u Bjelorusiju. Ni on neće krivično odgovarati.

Dogovor između ruske vlasti i Wagnera je postignut posredovanjem bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Prigožin tvrdi da su njegovi borci bili došli na 200 kilometara od Moskve.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh