Svijet

Oružana pobuna u Rusiji, vojska na ulicama Moskve

Ruska služba sigurnosti FSB-a optužila je vođu grupe Wagner Jevgenija Prigožina da je pozvao na “oružanu pobunu”.

On je obećao osvetu nakon tvrdnji da je moskovska vojska ubila “ogroman broj” njegovih plaćenika u napadu na kamp.

U zapanjujućoj seriji sinoćnih događaja, FSB je pozvao Wagnerove borce da “zaustave kolone” i uhapse svog vođu. Ruska državna TV prekinula je program kako bi izvijestila o saopštenju ministarstva odbrane u kojem se tvrdi da Prigožinovi komentari ne odgovaraju stvarnosti.

Zamjenik komandanta ruskih snaga za Sergej Surovikin pozvao je vođu plaćeničke grupe Wagner da poštuje naredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina i da sva pitanja riješe mirnim putem, saopćilo je rusko Ministarstvo obrane, prenosi TASS.

Pojačana je sigurnost oko Moskve – čiji je gradonačelnik rekao da se sprovode “antiterorističke mjere” – i u gradu Rostovu blizu jugoistočne Ukrajine, izvještavaju državni mediji.

Šef Wagnera je u petak rekao da njegovi borci ulaze u rusku oblast Rostov, koja je susjedna Ukrajini. Prigožin je upozorio da ga niko ne ometa: “Uništićemo sve što nam se nađe na putu”, rekao je.

Predsjednik Vladimir Putin svjestan je “situacije koja se razvija oko Prigožina”, objavio je ruski državni medij TASS.

– Ministarstvo obrane, FSB, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ruska garda 24 sata dnevno izvještavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina o mjerama koje su poduzete u vezi s pokušajem oružane pobune, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov,pišu Vijesti

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin kaže da se u gradu provode “antiterorističke mjere” kao rezultat “pristiglih informacija”, navodi se u ažuriranju njegove Telegram grupe.

„U vezi sa pristiglim informacijama, u Moskvi se preduzimaju antiterorističke mjere koje imaju za cilj jačanje sigurnosnih mjeerq“, rekao je Sobjanin.

Mjere uključuju “dodatnu kontrolu na cestama” i “ograničenje održavanja javnih događaja”.

Ruska obavještajna služba FSB protiv Prigožina je započela krivični postupak zbog poziva na oružanu pobunu. Prigožin je ranije izjavio da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temelji na lažima ruske vojne komande.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh