Svijet

Peking: Sastali se Blinken i Xi Jinping

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, završavajući iznimno važnu posjetu Pekingu…

Blinken i Xi Jinping - reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, završavajući iznimno važnu posjetu Pekingu čiji je cilj bio osigurati da brojni sporovi između supersila ne prerastu u sukob.

Blinken je prvi američki državni sekretar koji se susreo s kineskim predsjednikom od 2018., a susret koji je obavljen u posljednjem trenutku predstavlja posebnu gestu i znak da Peking namjerava umanjiti tenzije koje su jako narasle između dvaju suprotstavljenih sila.

Sastanak bi, ocjenjuje se mogao pomoći olakšavanju summita između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena kasnije tijekom godine.

– Dvije strane imale su iskrene i detaljne razgovore. Nadam se da ćete ovim posjetom, gospodine sekretaru, dati pozitivniji doprinos stabilizaciji kinesko-američkih odnosa, rekao je Xi Blinkenu na početku sastanka, emitirala je kineska državna televizija.

Ranije u ponedjeljak Blinken je održao opsežne razgovore s kineskim glavnim diplomatom Wang Yijem te dan prije i s ministrom vanjskih poslova Qin Gangom.

Wang: Pogrešna percepcija SAD-a o Kini

Opisujući odnose SAD-a i Kine ‘niskoj točki’, Wang je rekao da je glavni uzrok pogrešna percepcija Sjedinjenih Država o Kini. Pozvao je SAD da prestanu špekulirati o prijetnjama iz Kine, odustanu od “gušenja” kineskog znanstvenog i tehnološkog razvoja i suzdrže se od miješanja u njezine unutarnje stvari, objavili su kineski državni mediji.

– Moramo zauzeti odgovoran stav prema ljudima, povijesti i svijetu te preokrenuti silaznu spiralu američko-kineskih odnosa, rekao je Wang tijekom sastanka s Blinkenom, prema saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

State Department: Produktivni razgovori

Blinken je naglasio važnost otvorenih komunikacijskih kanala, a više od tri sata duge razgovore s Wangom State Department je nazvao “produktivnim”. Tokom nedjeljnih sedmosatnih razgovora s Qinom Blinken je naglasio “potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procjene”, naveo je State Department.

Skočile dionice kineskih avio tvrki

Obje su strane naglasile važnost olakšavanja posjeta svojim građanima te su se složile da će raditi na povećanju putničkih letova, što je povećalo dionice kineskih avio kompanija. Izrazili su i želju za stabilizacijom bilateralnih veza i složili su se da će Qin posjetiti Washington kako bi nastavio razgovor, iako nije objavljen datum.

Američki državni sekretar Antony Blinken je, tokom svog dvodnevnog posjeta Pekingu, rekao kako je Kina ponovila svoje obećanje da neće slati naoružanje Rusiji za rat protiv Ukrajine.

– Mi smo, kao i druge zemlje, dobili garancije od Kine da nije i neće davati smrtonosnu pomoć Rusiji za korištenje u Ukrajini, rekao je šef američke diplomatije novinarima nakon dva dana razgovora u kineskoj prijestolnici.

– Nismo vidjeli dokaze koji govore suprotno. No ono što nas i dalje brine je mogućnost da kineske tvrtke Rusiji isporučuju tehnologiju koju može koristiti za nastavak agresije na Ukrajinu, dodao je, pozvavši kinesku vladu da bude oprezna po tom pitanju.

Blinken je rekao da su kineska obećanja dana i proteklih tjedana, a ne samo tijekom njegovog posjeta.

Washington je ranije izražavao zabrinutost oko mogućnosti da Kina Rusiji šalje naoružanje.

Tvrdeći da je neutralna u sukobu, Kina poziva na poštivanje suvereniteta država, uključujući Ukrajine, no nikad nije javno osudila rusku vojnu agresiju na tu zemlju, prenosi HRT.

Blinkenovo putovanje, koje je odgođeno u februaru nakon što je navodno kineski špijunski balon preletio zračni prostor SAD-a, pomno se prati u cijelom svijetu jer bi daljnje pogoršanje veza između dvaju najvećih svjetskih privreda moglo imati globalne implikacije na financijska tržišta, trgovinske prakse i rute i opskrbne lance.

Odnos Pekinga prema Tajvanu, demokratskom otoku za koji Peking tvrdi da je njegov, bio je posebno istaknut tijekom Blinkenova posjeta. Wang je rekao da “Kina nema mjesta za kompromise ili ustupke”, naveli su kineski izvori, piše HINA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh