Svijet

Predstavnici više od 60 zemalja sastaju se na konferenciji o obnovi Ukrajine

Dužnosnici iz više od 60 zemalja i stotine šefova velikih svjetskih kompanija očekuju se sljedeće sedmice u Londonu na drugoj Međunarodnoj konferenciji o obnovi Ukrajine, objavila je britanska vlada.

“Obnova ukrajinskog gospodarstva jednako je važna kao i vojna strategija”, objavio je u subotu Downing Street.

Konferencija će se održati u srijedu i četvrtak. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovat će videovezom.

“Hrabrost Ukrajine na bojnom polju mora ići ruku pod ruku s vizijom privatnog sektora da pomogne zemlji da se obnovi i oporavi”, kažu iz britanske vlade.
Za obnovu treba 14 milijardi dolara

Londonska konferencija o obnovi Ukrajine, na kojoj će sudjelovati i nevladine organizacije, druga je od početka rata, nakon prošlogodišnje u švicarskom Luganu. Od političkih lidera očekuju se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki državni tajnik Antony Blinken i francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

Više od godinu dana od početka rata, Svjetska banka procijenila je da Ukrajine trenutno treba 14 milijardi dolara za popravak materijalne štete uzrokovane ratom.

No, oporavak gospodarstva zemlje koštat će 441 milijardu dolara prema nedavnoj studiji Svjetske banke, UN-a, Europske unije i ukrajinske vlade. Očekuje se da će se taj iznos povećati kako sukob bude dulje trajao. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh