Svijet

Blinken podržava napore Južne Koreje da razvija ‘zdrave i zrele’ odnose saradnje s Kinom

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da podržava napore Južne Koreje da razvije “zdrave i zrele” odnose saradnje s Kinom, saopćilo je u subotu južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Antony Blinken - Vijesti.ba

Blinken, koji u nedjelju stiže u Peking u posjetu na najvišem nivou zvaničnika administracije predsjednika Joea Bidena, razgovarao je o bilateralnim vezama i o odnosima između Kine i Južne i Sjeverne Koreje u razgovoru s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Parkom Jinom u subotu, navodi ministarstvo u saopćenju.

Blinken i Park oštro su osudili ono što smatraju ponovljenim provokacijama Sjeverne Koreje, saopćilo je ministarstvo, i usuglasili se da bi SAD, Južna Koreja i Japan trebali nastaviti pozivati Kinu da igra konstruktivnu ulogu u Vijeću sigurnosti UN-a o denuklearizaciji. U saopćenju nisu precizirani detalji,

Američki zvaničnici tvrde kako ne očekuju da će Blinkenovo putovanje u Kinu, prva posjeta jednog američkog državnog sekretara Pelomhiu posljednjih pet godina, donijeti proboj u načinu na koji Washington i Peking međusobno komuniciraju. Blinken je rekao da je cilj putovanja uspostava “otvorene i ojačane” komunikacije, prenosi Reuters, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh