Svijet

RIBARI UPECALI JEZIVOG STVORA OD 800 KG: Naučnici odmah došli po zvijer iz dubine, a kad su joj RASPORILI STOMAK nastao muk (FOTO)

Ribari su kod severoistočne obale Tajvana upecali ajkulu goblina tešku 800 kilograma koja je u stomaku imala šest mladunaca.

To je najveća goblin ajkulu ikada uhvaćena u tim vodama.

Ribari koji su u utorak izvukli ajkulu neobičnog izgleda iz dubine prvobitno su planirali da prodaju svoj ulov restoranu, navode iz Tajvanskog okeanskog umetničkog muzeja, gde je sada smeštena.

– Ajkulu su zamalo prodali restoranu, međutim, Tajvanski okeanski umetnički muzej ga je kupio kao budući resurs za pomorsko obrazovanje – navedeno je na nalogu institucije.

Ajkule goblini su među najčudnijim ajkulama u okeanu. Stvorenja duge naseljavaju vode blizu morskog dna do dubine od 1.200 metara. Njihove čeljusti, pune igličastih zuba, izbacuju se napolje kako bi zgrabile plen kao što su ribe, lignje i rakovi, a zatim se povlače u opušteni položaj ispod očiju ajkule.

Ajkule goblini su jedini živi članovi porodice ajkula Mitsukurinidae koja je nastala pre 125 miliona godina tokom krede.

Mahom su sivkaste boje mada primerci izvučeni iz dubine mogu izgledati ružičasto-ljubičasti ako su im krvni sudovi oštećeni tokom hvatanja.

– Ima prozirnu kožu, ružičasto telo, ali i zle očnjake. Pripada drevnoj porodici ajkula i veoma je redak živi fosil – navode iz muzeja na Fejsbuku.

Na fotografijama na stranici muzeja vidi se zaobljeni stomak ajkule duge nešto manje od pet metara iz koga je kaasnije izvađeno šest mladunaca. Ženke inače polažu jaja koja ostaju u njihovom telu dok se ne izlegu, a zatim rađaju žive bebe ajkule.

Ribari su slučajno uhvatili ajkulu dok su vukle mreže blizu dna.

Zaštitnici mora osuđuju takvu praksu jer je neselektivna i uklanja velike količine neciljanih vrsta koje se zatim odbacuju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh