Svijet

Volodimir Zelenski potvrdio: ‘Protuofanziva je krenula, svi su optimistični – prenesite to Putinu!’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da su protuofenzivne i obrambene akcije u tijeku protiv ruskih snaga, ustvrdivši da su njegovi najviši zapovjednici bili “pozitivnog” načina razmišljanja dok su njihove trupe sudjelovale u intenzivnim borbama duž prve crte.

Volodimir Zelenski - facebook

Ukrajinski čelnik, na konferenciji za novinare u Kijevu zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, odgovorio je na pitanje o komentaru ruskog predsjednika Vladimira Putina dan ranije da je ukrajinska protuofanziva započela – i da ukrajinske snage imaju “značajne gubitke”.

Zelenski je rekao da se “u Ukrajini odvijaju protuofanzivne, odbrambene akcije”.

“Neću govoriti u kojoj su fazi. U kontaktu sam s našim zapovjednicima na različitim smjerovima svaki dan”, dodao je, navodeći imena petorice najviših ukrajinskih vojnih čelnika. “Svi su optimistični. Prenesite ovo Putinu.”

Britanija je objavila da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko značajnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije.

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopćilo da Ukrajina u posljednja 24 sata nastavlja s “neuspješnim” pokušajima da pokrene napade na područje južno od Donjecka te u oblasti Zaporižije i grada Bahmuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju očekivanu protuofanzivu, no da su svi pokušaji napredovanja propali uz velike žrtve.

“Svi pokušaji protuofanzive zasad su propali. No ofanzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje”, rekao je Putin.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Ukrajina u 24 sata izgubila oko 1,2 hiljade vojnika, 40 tenkova i nekoliko zrakoplova, uključujući MiG-29 i Su-25.

Deseci hiljada ruskih vojnika mjesecima su kopali rovove i gradili obranu na prvoj liniji bojišnice dugoj hiljada kilometara, u očekivanju napada za koji se smatra da će njime pokušati presjeći kopneni pristup Krimu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh