Svijet

Zelenski: Rusija je vratila politiku mržnje u Evropu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na jednako jak zajednički odgovor cijele Evrope protiv Rusije koja je vratila politiku mržnje na kontinent i kojoj je namjera da uništi sigurnost i stabilnost Evrope.

Zelenski - twitter

On se obratio novinarima u Kijevu, uključujući novinara uime Evropske Redakcije (ENR) čiji je i Fena član, nakon razgovora s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen koja boravi u službenoj posjeti Kijevu povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope, piše FENA.

Svake godine 9. maka cijeli kontinent proslavlja, a ovakva proslava je moguće nakon što je pobijeđen fašizam i nacizam u Drugom svjetskom ratu te mržnja. Ta pobjeda otvorila je prostor za stvaranje jedinstva u Evropi.

– Tada je postalo jasno šta je potrebno uraditi kako bi se osigurao mir u Evropi i kako bi ona djelovala zajednički. Mir u svijetu ne može biti postignut bez napora odbrane koji će biti proporcionalan opasnostima – naveo je Zelenski.

Dodao je da je danas ponovo potrebna zajednička borba protiv mržnje koju je pokrenula Rusija pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina zbog čega je potrebno da zajednički odgovor bude jednako jak koliko je jaka ruska aspiracija da se uništi sigurnost, stabilnost i sloboda.

– To je potrebno kako bi buduće generacije mogla slaviti Dan Evrope u miru, a ne da se samo sjećaju kako je to bio sveti dan na kontinentu kada je bio mir – dodao je Zelenski.

Zahvalio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i Evropskoj uniji koji su odlučni da pruže adekvatan i proporcionalan odgovor ruskim namjerama, dok Ukrajina svakodnevno odljeva njihovoj invaziji i postiže rezultate.

On je pozdravio i 11. paket sankcija prema Rusiji koji je Evropska komisija usvojila prošli petak, pozivajući da bi naredni paket trebao biti protiv nuklearnog sektora u, kako je kazao, terorističkoj državi jer je to proporcionalan odgovor na prijetnje.

Kazao je da Ukrajina očekuje pozitivan odgovor Komisije početkom juna u vezi s reformama koje Ukrajina provodi kako bi se odnijela odluka o narednoj fazi pristupnih pregovora s Evropskom unijom o članstvu u EU.

Von der Leyen je izrazila je duboko poštovanje Ukrajini u borbu za evropske vrijednosti i napretku ka ispunjavanju uvjeta EU na putu ka Evrpskoj uniji i kazala da sada mogu računati na njihovu podršku i stručnost tokom cijelog procesa, a Komisija će podnijeti izvještaj o tome Vijeću u prvoj polovini juna.

– Ukrajina se borila za ideale Evrope koje danas slavimo za stvaranje trajnog jedinstva i mira, za predstavljanje vrijednosti slobode, različitosti i humanosti na kojima je Evropa izgrađena. Dok stojimo danas ovdje u zemlji, bezumno napadnutoj, neki bi mogli pomisliti da je nemoguće govoriti o slobodnoj i mirnoj Ukrajini u Evropskoj uniji. Ali Evropa želi učiniti nemoguće mogućim, a tako je i s Ukrajinom – zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Kijevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh