Svijet

Bill Clinton o Putinu: Još 2011. sam znao da je samo pitanje vremena

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je još 2011. godine shvatio da je “samo pitanje vremena” kada će Vladimir Putin pokrenuti invaziju Ukrajine nakon onoga što je opisao kao “jeziv razgovor” s ruskim predsjednikom u Davosu u Švicarskoj, javlja Financial Times.

Bill Clinton - Aljazeera.net

Kako navodi FT, Clinton je rekao da je tokom tog susreta Putin odbio dogovor koji je uz posredovanje SAD-a dogovorio njegov prethodnik Boris Jeljcin o poštovanju ukrajinske teritorije u zamjenu da se Kijev odrekne svog nuklearnog arsenala iz sovjetske ere.

“Vladimir Putin mi je rekao 2011. godine, tri godine prije nego što je zauzeo Krim, da se ne slaže sa sporazumom koji sam napravio sa Borisom Jeljcinom“, prisjetio se bivši američki predsjednik.

“On je rekao . . . “Ne slažem se s tim. I ja to ne podržavam. I nisam vezan za to”. I znao sam od tog dana nadalje da je to samo pitanje vremena”, rekao je Clinton.

Clinton je ovo podijelio tokom zajedničkog intervjua sa svojom suprugom Hillary, bivšom državnom sekretarkom i predsjedničkom kandidatkinjom, koji su dali predsjedniku Carlyle grupe Davidu Rubensteinu.

Njih dvoje su pozvali Zapad da ojača svoju podršku Ukrajini i rekli da bi Kijev mogao pobijediti ako dobije adekvatno oružje i municiju. Upozorili su da, ako Zapad ne stane uz Ukrajinu, ne samo da bi to ohrabrilo Putina već i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Hillary Clinton je rekla da su ruski vojni neuspjesi u Ukrajini i odlučan odgovor Zapada na invaziju odvratili Xija od kampanju da povrati Tajvan.

“Xi je to vidio. I mislim da je prije ruske invazije postojala velika šansa da bi pokrenuo akcije na Tajvan u roku od dvije do tri godine. Mislim da je taj njegov raspored pomjeren”, rekao je on.

Također je govorila o Putinu, tvrdeći da je njegova intervencija dovela do njenog iznenadnog poraza na predsjedničkim izborima 2016. Godine, kada je pobijedio Donald Trump.

“(Putin) se bavi onim što on smatra pravednom borbom za podrivanje zapadne demokratije i ponovno uspostavljanje, koliko god to može, ruskog carstva. Tako da neće stati”, rekla je ona.

Smatra da Ukrajina mora ili poraziti Rusiju ili barem povratiti teritoriju izgubljenu na istoku od ruske invazije prošle godine.

“Potrebna im je poluga. Ne bih mu (Putinu) vjerovala za pregovaračkim stolom ni pod kojim okolnostima, osim ako Ukrajinci – uz našu podršku – nemaju dovoljno utjecaja”, rekla je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh