Svijet

Američki penjač umro na Mont Everestu na početku sezone penjanja

Američki penjač umro je na Mont Everestu, saopćio je u utorak organizator njegove ekspedicije, što je prva smrt stranca na najvišoj planini na svijetu ove sezone.

Mont Everest - Fena Internet/Pixabay

Ovaj 69-godišnji planinar bio je na aklimatizacijskoj rotaciji na oko 6.400 metara kada je umro u ponedjeljak, javlja AFP.

– Osjećao se loše i preminuo je u kampu 2. U toku su napori da se vrati njegovo tijelo – rekao je šerpa Pasang Tshering iz Beyul Adventure za AFP.

Dodao je da loše vrijeme ometa napore za oporavak tijela.

Beyul Adventure je lokalni partner organizatora ekspedicije sa sjedištem u SAD-u International Mountain Guides (IMG).

– Sa dubokom tugom IMG izvještava o smrti jednog od članova našeg tima Everest 2023 u Kampu 2 – rekao je šef IMG-a Eric Simonson u izjavi na web stranici kompanije.

– Možemo potvrditi da ovaj događaj nije rezultat nesreće u penjanju ili stanja rute koje bi moglo biti od potencijalnog uticaja ili zabrinutosti za sigurnost bilo kojeg drugog tima na planini – navodi se u izjavi.

Proljetna sezona penjanja na Everest imala je tragičan početak prošlog mjeseca smrću trojice nepalskih penjača.

Trojac je prelazio zahtjevnu rutu ledenog vodopada Khumbu u sklopu misije snabdijevanja kada je blok glacijalnog leda pao i odnio ih u duboku pukotinu.

Nepal je izdao 466 dozvola stranim penjačima, a budući da će većini biti potreban vodič, više od 900 ljudi pokušat će se popeti na najvišu planinu na svijetu ove sezone, koja traje do početka juna, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh