Svijet

Vatikan želi pomoći povratku ukrajinske djece koju su Rusi zarobili

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo rekao je jučer da je u toku tajna mirovna misija koja se odnosi na rat u Ukrajini, ali nije naveo detalje.

papa Franjo - Twitter

Rekao je da je Vatikan voljan pomoći da se olakša povratak ukrajinske djece odvedene u Rusiju tokom rata.

Franjo nije naveo detalje na pitanje da li je tokom svojih razgovora u Budimpešti ovog vikenda sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ili predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Mađarskoj govorio o mirovnim inicijativama.

Deportacije ukrajinske djece su zabrinjavajuće otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Franjo je rekao da je Sveta Stolica već pomogla u posredovanju u nekim razmjenama zatvorenika i da će učiniti “sve što je ljudski moguće” da ponovo spoji porodice.

“Svi ljudski gestovi pomažu. Gestovi okrutnosti ne pomažu”, rekao je.

Podsjetio je da je Sveta Stolica omogućila neke razmjene zatvorenika, radeći preko ambasada, te da je bila otvorena za zahtjev Ukrajine da se ukrajinska djeca ponovo spoje sa njihovim porodicama. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh