Svijet

GRAĐANI OTELI UHAPŠENE MAFIJAŠE OD POLICIJE PA IH KAMENOVALI I ZAPALILI NA ULICI HAITIJA

U glavnom gradu Haitija, gdje vlada bezvlašće već neko vrijeme, naoružana rulja je izvukla iz policijskog pritvora i pretukla te spalila 13 osumnjičenih članova mafije koje je policija nedavno uhapsila.

ilustracija

Nacionalna policija Haitija je rano u ponedjeljak zaustavila minibus u gradskom naselju Canape Vert kako bi pretražila vozilo u potrazi za krijumčarenom robom. Tom prilikom su zaplijenili oružje, a osumnjičene su pokušali privesti. Međutim, građani su ih oteli od policije i nakon što su ih pretukli, stavili gume na njih, polili benzinom i zapalili. Reporter AP-a je vidio tijela dok su gorjela.

Pretpostavlja se da je osumnjičena grupa, koja je bila naoružana, krenula u drugi dio grada kako bi pomogla članovima mafije u borbi protiv policije, s obzirom na to da je tog dana bilo mnogo pucnjave u glavnom gradu. Međutim, policajci su ih zaustavili, a naoružani građani su na kraju presudili osumnjičenicima.

Događaj je privukao stotine posmatrača koji su se morali zaklanjati od isparenja iz vatre, a neki su kasnije komentirali da su osumnjičene zapravo ubili policajci, dok su građani samo došli i zapalili tijela.

Haiti već dugo pati od haosa i bezakonja, posebno nakon ubojstva predsjednika Jovanela Moisea u srpnju 2021. godine. Trenutno državu vodi premijer Ariel Henry, ali nije uspio suzbiti bande koje kontroliraju oko 60 posto glavnog grada.

Nesigurnost u glavnom gradu prema procjenama UN-a dosegnula je razinu karakterističnu za zemlje u ratu. Naoružane bande se međusobno bore za teritorij, što dovodi do sve nasilnijih i smrtonosnijih sukoba. U pet dana njihovog nasilja, više od 70 ljudi je stradalo, uključujući žene i djecu.

Premijer i UN su više puta pozvali na raspoređivanje međunarodnih snaga koje bi pomogle haitijskoj policiji u borbi protiv kriminala, ali nijedna država se dosad nije ponudila da to učini. SAD pokušava uvjeriti Kanadu da preuzme tu ulogu, ali se kanadski premijer Justin Trudeau dosad uspješno opirao, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh