Svijet

Indija do sredine godine pretiče Kinu po broju stanovnika

Indija je na putu da postane najmnogoljudnija zemlja na svijetu, i da sredinom ove godine prestigne Kinu za skoro 3 miliona ljudi, pokazuju podaci koje su danas objavile Ujedinjene nacije.

Prema demografskim podacima o stanovništvu iz izvještaja za 2023. godinu Fonda UN za stanovništvo (UNFPA), procjenjuje se da će populacija Indije dostići 1,4286 milijardi, a Kina 1,4257 milijardi.

Sjedinjene Američke Države su treće i daleko iza njih treće, sa procjenjenim brojem stanovnika od 340 miliona, pokazali su isti podaci.

Izvještaj odražava informacije dostupne do februara 2023. godine.

Stručnjaci za stanovništvo su, koristeći prethodne podatke UN, predviđali da će Indija ovog mjeseca preći Kinu.

Najnoviji izvještaj, međutim, ne precizira datum kada se događa ta promjena.

Zvaničnici UN za stanovništvo rekli su da nije moguće navesti datum zbog “neizvjesnosti” u vezi sa podacima koji dolaze iz Indije i Kine, posebno zato što je posljednji popis stanovništva u Indiji sproveden još 2011. godine, a naredni, koji je bio planiran za 2021. je odložen zbog pandemije.

Iako će Indija i Kina imati više od jedne trećine procjenjene globalne populacije od 8,045 milijardi, rast stanovništva u oba ta azijska giganta se usporava, na mnogo bržim tempom u Kini nego u Indiji.

Prošle godine, stanovništvo Kine je palo prvi put u šest decenija, što je istorijski preokret za koji se očekuje da označava početak perioda pada broja stanovnika, sa dubokim implikacije za njenu ekonomiju i svijet.

Godišnji rast stanovništva Indije od tada je u prosjeku iznosio 1,2 odsto 2011, u poređenju sa 1,7 odsto u prethodnih 10 godina, prema vladinim podacima.

“Nalazi indijskog popisa sugerišu da su strepnje zbog stanovništva prodrle u velike delove javnosti”, rekla je Andrea Vojnar, predstavnica UNFPA Indije.

“Ipak, broj stanovništva ne bi trebalo da izaziva zabrinutost ili da pokrene alarm. Umjesto toga, na njih treba gledati kao na simbol napretka, razvoja i težnje, ako se podržavaju prava i izbori pojedinaca”, rekla je ona, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh