Svijet

Južna Koreja plaća usamljenim mladim ljudima za povratak u društvo

Neki južnokorejski mladi toliko su odsječeni od svijeta da im vlada nudi plaćanje od 500 dolara mjesečno kako bi “ponovno ušli u društvo.

Usamljena osoba - Ilustracija/Dnevno.rs

Ministarstvo za ravnopravnost polova i porodice objavilo je ove sedmice da će osigurati do 650.000 korejskih vona (oko 500 dolara) mjesečno izolovanim “društvenim pustinjacima”, u pokušaju da podrži njihovu “psihološku i emoctivnu stabilnost i zdrav rast”.

Oko 3.1 odsto Korejaca u starosti od 19 do 39 godina su “povučeni usamljeni mladi ljudi”, definisani kao život u “ograničenom prostoru, u stanju nepovezanosti s vanjskim svijetom duže od određenog vremenskog perioda, i imaju primjetnih poteškoća u normalan život”, navodi se u izvještaju ministarstva, pozivajući se na Korejski institut za zdravstvena i socijalna pitanja, pišu Nezavisne.

To čini oko 338.000 ljudi širom zemlje, od kojih je 40 odsto započinjalo izolaciju u adolescenciji, prema ministarstvu. Smatra se da su u igri različiti činioci, uključujući finansijske poteškoće, mentalne bolesti, porodične probleme ili zdravstvene izazove.

Nove mjere posebno su usmjerene na mlade ljude u sklopu šireg Zakona o podršci mladima, koji ima za cilj podržati osobe izrazito povučene iz društva, kao i mlade bez starateljstva ili školske zaštite koji su u opasnosti od delinkvencije.

Mjesečna naknada biće dostupna osamljenim mladim ljudima u starosti od 9 do 24 godine koji žive u kućanstvu s zaradom ispod srednjeg nacionalnog dohotka – definisanog u Južnoj Koreji kao oko 5.4 miliona vona (oko 4.165 dolara) mjesečno za domaćinstvo od četiri osobe. Mladi se mogu prijaviti za program u lokalnom administrativnom centru za socijalnu njegu; u njihovo ime mogu se prijaviti i njihovi staratelji, savjetnici ili učitelji.

“Mladi povučeni mogu imati sporiji fizički rast zbog nepravilnog života i neuravnotežene ishrane, a vjerovatno će se suočiti s mentalnim poteškoćama poput depresije zbog gubitka društvenih uloga i odgođene prilagodbe”, saopštilo je ministarstvo, ističući važnost “aktivne podrške”.

Izvještaj objavljen u utorak detaljno je opisalo nekoliko studija slučaja, uključujući jednog mladog studenta koji je patio od problema s mentalnim zdravljem i teškoćama u druženju od adolescencije; borio se da se prilagodi na koledžu, na kraju je odlučio da ga ne pohađa i povukao se dalje u sebe.

Druga učenica se suočila s porodičnim nasiljem i glađu kod kuće – što joj je otežavalo izlazak iz kuće ili uspostavljanje odnosa s ljudima vani. Nijedna osoba nije identifikovana.

Izvještaj takođe detaljno opisuje buduće planove za dalje djelovanje, kao što je distribucija smjernica lokalnim vlastima, jačanje mreže socijalne sigurnosti mladih i sistema ranog otkrivanja te bliža saradnja s ustanovama za njegu o mladima poput skloništa ili rehabilitacionih centara, prenosi “CNN”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh