Svijet

Kišida: Japan mora učiniti sve kako bi omogućio sigurnost

Dvadesetčetverogodišnji Japanac uhapšen je jučer nakon što je eksplodirala dimna bomba

Fumio Kisida - AP

Premijer Japana Fumio Kišida (Kishida) izjavio je da Japan mora učiniti sve kako bi se pobrinuo za sigurnost dok se strani uzvanici okupljaju na samitu (summitu) G7.

Kišida je evakuiran bez povreda u subotu nakon što je osumnjičeni muškarac bacio dimnu bombu dok je Kišida držao govor na otvorenom u zapadnom Japanu.
Činovi nasilja

U razgovoru s novinarima Kišida je također rekao da Japan ne smije dopustiti činove nasilja koji napadaju temelje demokracije.

Dvadesetčetverogodišnji Japanac uhapšen je jučer nakon što je eksplodirala dimna bomba na predizbornom skupu u zapadnom gradu Vakajami (Wakayami).

Kišida je bez povreda prebačen na sigurno nakon eksplozije u ribarskoj luci u gradu. Niko nije povrijeđen. Japanski čelnik držao je govor u znak podrške kandidatu svoje Liberalne demokratske stranke (LDP) na lokalnim izborima.
Prošle godine ubijen bivši premijer Japana

U julu prošle godine Kišidin prethodnik Šinzo Abe (Shinzo) ubijen je na ulici tokom predizbornog govora u starom carskom gradu Nari.

Napad je izazvao užas i nevjericu u cijelom svijetu.

Japan se smatra jednom od najsigurnijih zemalja na svijetu i ima izuzetno stroge zakone o oružju.

Trenutno su na snazi pojačane mjere sigurnosti.

U nedjelju ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 stižu na sastanak u prefekturu Nagano. Kišida će biti domaćin samita G7 u svom rodnom gradu Hirošimi od 19. do 21. maja. prneosi “Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh